10 najpoznatijih atrakcija Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina, zemlja jugo-istočne Evrope ima mnogo toga da ponudi potencijalnim posjetiocima. Ima seoski i lovački turizam u pitomim ravnicama Posavine i Semberije.  Ima planine i ski turizam (Jahorina, Bjelašnica i Vlašić). Ima i 24 kilometra jadranske obale i gradić na moru Neum. Navodimo neke od najpoznatijih atrakcija u BiH:

10. Hutovo Blato

Hutovo Blato prirodni rezervat je dom za preko 200 vrsta ptica selica, i kao takav je jedan od najvećih rezervata u ovom dijelu Evrope. Za vrijeme migracione sezone moguće je posmatrati  nevjerovatan prizor, tada desetine i stotine  hiljada raznih vrsta ptica pokriju cijelo jezero i okolinu.

9. Međugorje

Kada su lokalna djeca pronijela priču o ukazanju Majke Marije na golom brdu između sela Međugorje i Bijakovići niko ni slutio nije da će ovo mjesto postati izuzetno poznato među katolicima širom svijeta. Oko milion ljudi godišnje posjeti ovo mjesto.

8. Rijeka Una

Najčišća rijeka Evrope i jedan od najcjenjenijih svjestkih mušičarskih revira ujedno je i raj za ljubitelje raftinga. Kristalno čistu vodu i prirodne ljepote ne treba zaobići ako ste se našli u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

7. Jahorina

Visoka 1900 metara, Jahorina je najrazvijeniji ski centar Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Žičare, hotele, motele, zimske kuće, restorane i diskoteke. Ova planina ima sve.

6. Baš-čaršija

Baš-čaršija u Sarajevu je mjesto gdje se sreće istok i zapad. Otomanski stil trgovina, kamene ulice, džamije kao na Bliskom istoku izmješane sa crkvama i singagogama. Stvarno multikulturalna mjesto.

5. Počitelj

Počitelj je kameni grad koji se nalazi na popisu UNESCO baštine u BiH. Ovaj prekrasni stari kameni grad zadivljuje svojom orijentalnom arhitekturom.

4. Etno selo Stanišići

Etno selo Stanišići kod Bijeljine je nastalo prije svega par godina. Vlasnici etno sela prikupili su stare kuće iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Mnogo drugih starina poput orudja i oružja je takodje izloženo. Pravi mali muzej. Preko 10 000 turista posjeti ovo mjesto mjesečno.

3. Blagaj i Tekija na Buni

Derviš kuća na Buni nudi zapanjujući prizor. Izgrađena je između stijena i rijeke koja izvire ispod planine.

2. Vodopad Kravica

Kravica je jedan od najimpresivnijih vodopada u Bosni i Hercegovini, i jedan od najvećih. Ova stranica pruža prekrasan pogled, s piknik mjestima, kafićima. Izuzetan je osječaj osvježiti se tokom toplog ljetnjeg dana pod vodopadom.

1. Stari most u Mostaru

Ovaj veličanstveni kameni most iz 16. stoljeća, predstavlja jezgru grada Mostara, a povezuje dva dijela Mostara, istočni i zapadni. Proglašen je UNESCO-vim spomenikom svjetske kulturne baštine u 2005 nakon kompletne rekonstrukcije.

Preuzeto sa: http://www.travelcheckpoint.com/