10 stvari koje će obeležiti svet interneta u 2015. godini

Kako se svaka godina približava kraju, prave se liste iz raznih oblastu koje su obeležile istu. Mi smo odlučili da gledamo unapred i predstavimo vam 10 svari koje očekujemo da će se dogoditi u 2015. godini, a vezane su za internet.

  1. Sve više stvari biće povezano na internet.

Očekuje se da u toku 2015. još više zaživi trend “pametnih” kućnih uređaja, kao što su mašina za veš, šporet, televizor i sl. To znači da će vam stizati poruke da je mašina završila pranje ili da je jelo gotovo. Ako aktivno pratite trendove, možete očekivati da ćete se u 2015. dopisivati sa vašim šporetom.

  1. “Big Data” baze podataka

Ovaj pojam se odnosi na nove alate pomoću kojih će firme biti u mogućnosti da analiziraju i obrađuju ogromne količine podataka. Ovo će otvoriti sasvim novo težište na kome će se utrkivati velike IT firme, a firmama kojima je ovakav softver potreban omogućiti unapređenje poslovanja.

  1. “Pametni” gedžeti

Očekujte nove fitnes gedžete, “pametne” satove, “pametne” naočare, zdravstvene monitore… 2015. će se pojaviti čak i “pametne” ručke za bicikl.

  1. Veća dostupnost interneta i povećanje brzine

Google i Facebook godinama ulažu sretstva kako bi proširili dostupnost interneta u nerazvijenim zemljama, pre svega u Africi. Očekuje se da će Google-ovi projekti Loon i Fiber doživeti značajan napredak u 2015. godini, kao i projekat Facebook-a Internet.org. Takođe, očekuje se da brzina standardnih internet paketa koji se koriste u domaćinstvima dodatno poraste.

  1. Online skladištenje podataka

Sve veći procenat kompanija u razvijenim zemljama svoje poslovanje i podatke prebacuje na takozvane Cloud servere. Amazon Web Services je verovatno glavni igrač na ovom polju kada je u pitanju saradnja sa preduzetnicima, ali se očekuje da će se u 2015. godini Google i Microsoft mnogo agresivnije uključiti u trku za pružanje Cloud usluga preduzetnicima.

  1. Unapređeno mobilno plaćanje

Plaćanje mobilnim telefonom nije nova stvar, ali se očekuje da pravi bum doživi upravo u godini koja nam dolazi. Apple Pay usluga je doživela veliku ekspanziju ove godine, a u 2015. se očekuje da i Android telefoni počnu mnogo masovnije da se koriste za plaćanje.

  1. Amazon protiv ostatka sveta

Amazon je ubedljivo prvi u svetu kada je internet prodaja u pitanju. Očekuje se da će na Amazonu ove godine obrt biti veći nego od zbirnog obrta desetak najvećih internet prodavača zajedno, ukupno 91 milijardu dolara do kraja godine. Očekuje se da Amazon dominira i u 2015. godni, ali eBay, Google, Alibaba i ostali velikani sigurno neće sedeti skrštenih ruku i prepustiti profit Amazonu.

  1. Programsko oglašavanje

Platforme za automatizaciju procesa kupovine i prodaje, sve više napreduju i spremne su za novu eru digitalnog oglašavanja. U 2015. bićemo svedoci poboljšanih tehnologija, kao i povećanog broja platformi i medija za oglašavanje.

  1. Unaprađenje ciljanog marketinga

Google reklame i Facebook reklame su klasični primeri ciljanog marketinga. To znači da pomoću ovih platformi možete veoma precizno “ciljati” određenu populaciju za koju smatrate da je zainteresovana za vaš proizvod ili uslugu. Ciljanje se vrši na osnovu interesovanja, lokacije, pola, godina… U 2015. nas očekuju još precizniji ciljani oglasi.

  1. Virtuelna stvarnost

Kada pričamo o virtuelnoj stvarnosti, većina ljudi prvo pomene Oculus i Google Glass. Ali Google je ove jeseni pokrenuo novi start up projekat pod nazivom “Magic Leap”, i u njega uložio 542 miliona dolara. Na ovom projektu je ostalo još mnogo posla i očekuje se da će zamah doživeti u godini koja sledi.