5 Koristi Za Zdravlje Mediteranske Prehrane

Mediteranska prehrana postoji već stoljećima, ali ako ne živite u zemljama gdje je ona prevladavajuća, kao što su Grčka i Italija, možda ne znate kakve sve koristi za zdravlje stvara zdrava prehrana u “mediteranskom” stilu. Prema istraživanjima, Mediteranska prehrana potpomaže zdravi gubitak težine i pomaže smanjiti rizike od bolesti opasnih po život. Ovdje je 5 vrhunskih koristi koje dobivate iz ovakve prehrane.

1. Brzi gubitak težine

Jedna od ključnih koristi Mediteranske prehrane je brz gubitak težine. To nisu rezultati iz tablete za mršavljenje i dijete zbog koje gladujete, već iz zdravod jedenja u kontroliranim porcijama. Gubitak težine će varirati, ali neki su izjavili da gube u prosjeku oko 5 kg mjesečno. Ukusni recepti za ovu prehranu često su dostupni i na Internetu kad utipkate Mediteranska dijeta, jer ubrzavaju željeni gubitak težine, ali nećete ostati bez potrebnih vitamina i nutrijenata. I sam gubitak težine već ima mnogobrojne koristi za zdravlje.

2. Zdravlje srca

Ukusni recepti za ovu prehanu su dizajnirani tako da promoviraju zdrav rad srca. Mediteranska dijeta sastoji se od zdravih doza maslinovog ulja, voća i povrća, te ribljeg ulja. Neki sudionici istraživanja uz jelo su konzumirali umjerene količine vina. Sve to pomoglo im je sniziti kolesterol i održati dotok krvi u srce u normalnoj razini, pa je time prilično smanjen rizik od bolesti srca.

3. Smanjeni rizik od raka

Kad imate previše toksina u tijeku to može uzrokovati neke vrste raka, kao što je rak dojke. Prehrana zdravim namirnicama sadržanih u Mediteranskoj dijeti kao što su voće i povrće smanjit će razine toksina u tijelu, jer takva hrana bogata je prirodnim antioksidansima.

4. Prevencija kamenca na žući

Oni koji su postali žrtve žučnog kamenca znaju koliko to bolno može biti. Gotovo 639,000 ljudi godišnje odlazi u bolnicu zbog žučnog kamenca, a provode se mnoge studije kako bi se pronašlo uzrok i lijek. Mediteranska prehrana je bogata orašastim voćem, biljnim uljem i ribom. Iako žučni kamenci nisu uvijek povezani sa prehranom, ove vrste hrane mogu pomoći smanjiti rizik od kamenaca na žući ili eliminirati ih, sudeći prema novijim istraživanjima.

5. Smanjeni krvni tlak

Zdrava hrana u Mediteranskoj dijeti također pomaže smanjiti i regulirati krvni tlak. Razine kolesterola u krvi mogu se vratiti na normalu kad jedete manje masne hrane i soli, a više zdravih vitamina i minerala. Kuharske procedure u mediteranskoj prehrani su uglavnom pečenje u pećnici i roštiljanje umjesto prženja, a tako se zadržava više nutrijenata u hrani tijekom pripreme, pa se konzumira manje masnoće.

Ovo su samo neke od koristi. Mediteranska prehana ima još mnogobrojne koristi, među kojima su i smanjivanje rizika od ugrušaka u krvi, dijabetesa, metaboličkog sindroma te drugih bolesti opasnih za život. Nemojte ništa izbjegavati. Počnite se hraniti ukusnim receptima iz mediteranske prehrane za zdravi gubitak težine još danas.

Recepte za mediteransku prehranu potražite ovdje.

One thought on “5 Koristi Za Zdravlje Mediteranske Prehrane

Comments are closed.