5 Najpopularnijih otoka na Jadranu

Hrvatska obala je prepuna veličanstvenih otoka, od malenih, ne naseljenih do zelenih, ogromnih i naseljenih otoka. Prelijepi hrvatski otoci imaju tendenciju da budu prepuni turista u špici sezone, ali kraj kolovoza i rujna je idealno vrijeme za posjet otocima i uživanju u toplom moru, drevnim kamenim građevinama i ukusnim otočkim specijalitetima. Izdvojili smo 5 najpopularnijih otočkih destinacija na Jadranu koje morate posjetiti.

Najpopularniji otok za parove – Vis

Vis je idealno romantično utočište gdje možete pronaći mnoštvo veličanstvenih i skrivenih uvala koje pružaju intimu i romantiku. Ono što vam ovaj otok nudi su predivni vinogradi, palme, mnoštvo borova, maslenika, smokve, rogača, više od 300 biljaka, lokalne plodove mora te poznata viška vina – Vugava (bijelo vino) i Plavac (crveno vino). Najpoznatiji restoran na Visu koji nudi sve domaće specijalitete je Konoba Stončica, gdje koriste samo lokalne, ekološke proizvode, a pruža pogled na idiličnu uvalu.

Otok je služio kao baza za jugoslavensku vojsku u socijalističkom režimu i bio je zatvoren za strane posjetitelje od 1950. do 1989. godine što je rezultiralo napuštanjem mnoštva lokalnog stanovništva. Oko 60-ak godina kasnije, ti uvjeti su postali prednost ove turističke destinacije, te je postalo najpopularnije odredište za putnike koji traže netaknutu prirodu Jadrana.

Otok ima dva turistička odredišta: Vis (na sjeveroistoku) i Komižu (na jugozapadu), a u oba mjesta kao da je vrijeme stalo u 17. stoljeću s pogledom na šljunčane uvale. Popularan restoran na Komiži je Konoba Bako, koji nudi fantastičan pogled na more i izvrsnu svježu ribu. Ako želite odsjesti na stvarno posebnom mjestu u prirodi, u ponudi ćete pronaći ekološki prihvatljiv, luksuzni kamp s šatorima u beduin stilu, a smješten na otočiću Biševu, nedaleko od Visa.

Najpopularnije kulturološko odredište – Korčula

Na otok možete doći katamaranom ili trajektom iz Splita, Rijeke i Dubrovnika. Nekoć se zvao Korkyra Melaina, što u prijevodu znači “Crna Korčula”. Naziv je dobio od starih Grka zbog svojih gustih hrastovih i borovih šuma. Korčula je srednjovjekovni stari grad stisnut na poluotoku, a jednim dijelom podsjeća na Dubrovnik s obiljem prirodnih ljepota. Uske kamene uličice koje vode od Trga Sv. Marka prema moru, kuće građene u grčkom i rimskom stilu, mnoštvo venecijanske umjetnosti, ostaci lokalne brodogradnje i kamenoklesarska tradicija su samo neke od ljepota ovog otoka. Još jednu umjetničku raskoš možete vidjeti i u radu hrvatskih umjetnika u galeriji Vapor.

Za gurmane tu se i nalazi restoran U Maje I Tonke, samo nekoliko metara od ulaza u luku do starog grada. Njihovi Dalmatinski specijaliteti izrađeni su od domaćih proizvoda (kozjeg sira, pršuta, riblje paste, patlidžanima) po cijeni od samo 30kn (£ 3,75) i velika ponuda domaćih vina. Za tradicionalne dalmatinske vanjske roštilj specijalitete – ribe ili ćevape kušajte u restoranu Planjak na rubu starog grada u blizini trajektnog terminala.

otoci jadran

Najpopularnije odredište za relaksaciju – Mali Lošinj

Smješten na Kvarneru na sjevernom Jadranu, do njega možete doći trajektom iz Zadra. Mali Lošinj je otok u kojie se nalazi u skupu (arhipelagu) od više od 30 malenih otoka. Boja mora je zapanjujuće tamnozelene boje u skladu s šumovitim otokom. Upravo zbog toga, poznat je kao otok vitalnosti i mladosti, te je idealan za one kojima treba dobra doza opuštanja i pomlađivanja. Nedaleko je Veli Lošinj, staro ribarsko naselje s mješavinom venecijanske i grčke kulture i prekrasnim uvalama sa restoranima. Vaša osjetila mirisa možete obnoviti u aromatičnom otočkom vrtu na rubu grada, a počastiti se lokalnim specijalitetima možete u jednom od restorana tradicionalnih jela uz predivan pogled na more.

Najpopularnija gurmanska destinacija – Pag

Pag je poznat po svojim osamljenim uvalama, siru, janjetini, čipki i soli. Za mirne, stjenovite uvale, posjetite Proboj, iako je najbolja plaža Lun na sjevernom kraju otoka. Grad (s ilirskom i rimskom prošlosti) također vrvi vinogradima i maslinicima, te slanom travom (od jakih morskih vjetrova) koja daje ovčjem siru i mesu izniman okus. Posjetite tvornicu sira – Siranu Gligor, u mjestu Kolan, a u gradu Pagu muzej soli i galeriju tradicionalne čipke. Također, mala, prijateljska, u dalmatinskom stilu, Konoba Žuč služi lokalni pršut, srdele, slavni sir, rakije i vina te će biti savršeno utočište za istinske gurmane i posjetioce željne upoznavanja lokalnih specijaliteta.

Najpopularniji otok u Hrvatskoj općenito – Hvar

Najpopularniji od hrvatskih otoka, Hvar je stvarno ljepotica. U ponudi imaju sve, od jedrenja, noćnih izlazaka, boravaka u hotelima sa 5 zvjezdica do Starog Grada i Jelse gdje ćete pronaći kulturnu i povijesnu baštinu. Pri tome ne čudi činjenica da su upravo nekretnine u Hvaru jako tražene, kako među lokalnim stanovnicima tako i među turistima. Ima jedan od najvećih trgova u Dalmaciji – Trg Svetog Stjepana koji se proteže na 4500 kvadratnih metara, a gdje se nalaze predivne zgrade iz 17. stoljeća te renesansno kazalište, i katedrala Svetog Stjepana sa podignutim zvonikom koji stoji kao primjer dalmatinske renesanse.

Na većinu gore navedenih otoka moguće je doći trajektom, a ostatak možete posjetiti katamaranom, taxi brodom, privatnim i unajmljenim brodovima i jedrilicama koju možete unajmiti od raznih charter agencija koje se nalaze uz obalu.