5 najzanimljivijih stambenih zgrada na svetu

Kako se vremenom sve više ljudi seli u gradove širom sveta, sve je veći pritisak na ljude koji se bave arhitekturom da obezbede i dizajniraju dovoljno smeštajnih kapaciteta koji će se svojim izgledom najbolje uklopiti u okolinu i potrebe stanovnika. Dizajnerskih rešenja je onoliko koliko i kreativnosti i inspiracije.

Belano apartmani  i njegov tim izdvajaju nekoliko najinovativnijih rešenja u oblasti izgradnje apartmanskog smeštaja. Ove zgrade su sagrađenje u prethodnih 10 godina, te smatramo da je vreme da ih nešto bolje upoznajte:

  1. Studentski dom Tietgen – Kopenhagen

Projekat doma Tietgen, san je svakog studenta! Finansiran je donacijom iz Danske fondacije Nordea. Namena donacije bila je da omogući realizaciju “sprata budućnosti” kroz jasnu i vizionarsku arhitektonsku ideju. U domu stanuje oko 400 studenata. To je referentni projekat internacionalnog značaja. Nalazi se u blizini Univerziteta u Kopenhagenu i kružnog je oblika sa velikim prostranim dvorištem u centralnom delu.

  1. Green 25 – Torino

Ova zgrada je pustila korene u Italiji, Torinu. Ima čeličnu strukturu čiji izgled podseća na šumu u kojoj se ukrštaju drveća u nepravilne oblike. Bujna bašta prektiva krov zgrade, te potseća na dečiju kućicu na drvetu.

Ova zgrada je posebna zato što je živa. Svih 150 stabala usađenih u terase stanova raste, diše i menja se tokom vrmena. Zajedno sa 50 stabala posađenih u dvoristu zgrade proizvodi kiseonik i absorbuje ugljen dioksid, štiti od buke i stvara savršenu mikroklimu unutar zgrade, pa tako smanjuje porast i pad temperature tokom zimskih i letnjih dana.

  1. Interlace – Singapur

Ova zgrada se nalazi na uzvišenju površine od 8 hektara u najatraktivnijem delu Singapura. Sa oko 170.000m2 stambene površine  (1.040 stanova različitih veličina) predstavlja najuređeniji i najpoželjniji stambeni prostor u Singapuru. Krovne baste i atraktivne terase doprinose utisku zive zgrade, dok istovremeno obezbeđuju privatnost svake stambene jedinice.

Zgrada je dizajnirana tako da sadrži zajedničke prostorije za različite delatnosti, druženja, rekreaciju. Svi smeštajni kapaciteti objekta su prepleteni bujnom vegetacijom.

  1. Joh 3 – Berlin

Grupa za razvoj imovine je realizovala jedinstvenu stambenu zgradu, višenamenske strukture sa zelenim unutrašnjim dvorištem, u centru Berlina. Prizemlje se sastoji od poslovnog prostora, dok se u višim delovima zgrade nalaze stambeni apartmani i pentahausi najrazličitijeg dizajna i dimenzija.

  1. Sky Habitat Singapur

Ovaj 38-spratni stambeni kompleks se nalazi u blizini Bišana, stambenog naselja u prigradskoj četvrti Singapura. Ovaj kompleks izlazi na kraj sa ravnotežom između visoke gustine naseljenosti i humanističkim konceptima zajednice, pejzaža, vrtova i dnevne svetlosti.

Sastoji se iz tri nebeske bašte povezane stepenicama, ulicama i tersama sa bazenima i odmaralištima. Geometrija omogućava svakoj stambenoj jedinici dnevnu svetlost kao i slobodno strujanje vazduha kako ka otvorenom tako i zatvorenom prostoru.