5 prirodnih i ne sasvim prirodnih tretmana protiv akni

U nekom trenutku svatko od nas je pokušavao naći načine kako postati kompletno oslobođen od akni. Evo nekih prirodnih, ali i ne tako prirodnih tretmana potiv akni koji su se pokazali učinkovitima.

1. Sredstvo za čišćenje lica sa vještičjom lijeskom
Ovaj proizvod dolazi iz biljke istog imena. Ona je rasprostranjena na prostoru od Nova Scotia u Kanadi sve dolje do Teksasa i Floride. Jednostavno na pari prokuhajte grančice ove biljke i gotovo! Ekstrak koji dobijete iz nje služit će vam za čišćenje kože. Ali, sjetite se da ga je potrebno ohladiti. ono što je dobro u njemu je to što se pojavljuje prirodno i cijeli proces kroz koji je prošlo je sasvim prirodan. Možete biti sigurni da je manje oštro u uporedbi sa komercijalnim proizvodima za čišćenje lica.

2. Komercijalni proizvodi za čišćenje lica
Nema sumnje da su i proizvodi za čišćenje lica koje kupujemo u ljekarni jednako učinkoviti. Postoje razne varijante iz kojih možete birati sa dodatnim sastojcima koji potiču obnovu kože. Jedina loša strana je što mogu biti pomalo grubi zbog kemikalija koje su im dodane u proizvodnji. Koristite ih oprezno, jer oni mogu isušiti kožu.

3. Posve prirodni tretmani
Kuhinja i akne su dva neprijatelja za koje možda niste svjesni. Potražite u svojoj kuhinji namirnice kao što su naranče i limuni, svježi češnjak i sirovi krumpir.

– Sok naranče i limuna jednostavno iscijedite na vatenu kuglicu. odmah natrljajte time mjesto oštećeno aknama i isperite nakon 20 minuta.

– Svježi češnjak je mnogo jednostavniji za upotrebu. Samo ga ogulite i njime natrljajte lice.

– Što se tiče sirovih krumpira, ogulite ih ili barem prerežite, pa rezanom stranom trljajte cijelo lice.

Prirodni ekstrakti iz gore opisanog voća i povrća mogu pomoći umanjiti crvenilo na licu i u isto vrijeme očistiti kožu od nečistoća.

4. Oralni antibiotici
Za teže slučajeve akni, liječnik će vam prepisati antibiotike. Te lijekove uzima se oralno kako bi se smanjila količina bakterija u unutrašnjosti tijela i oko folikula kože. Oni također umanjuju djelovanje kemikalija koje proizvode bijele krvne stanice. I na kraju, antibiotici umanjuju koncentraciju slobodnih masnih kiselina koje se nalaze u sebumu, što je također akcija protiv upale na koži. Posavjetujte se sa dermatologom koji je antibiotik odgovarajući za vas i u kojoj dozi.

Tetraciklin je još uvijek najčešće prepisivani antibiotik za tretmane protiv akni. Većinu antibiotika treba uzimati na prazan želudac. Također, ne smiju ih koristiti trudnice i djeca mlađa od 9 godina. Uglavnom je početna doza 500 mg dva puta na dan sa neprestanim uzimanjem koliko je prepisano, ili smanjenje doze ukoliko se pokažu željeni rezultati.

Eritromicin je na drugom mjestu i može ga se prepisati trudnicama. Ipak, on može izazvati mučninu i uzrujani želudac. U usporedbi sa tetraciklinom koji samo ubija bakterije, Eritromicin ima svojstva i protiv upale i za ubijanje bakterija. Također, ovaj antibiotik treba uzimati neposredno nakon obroka. Sa svojim liječnikom možete razgovarati o drugim antibioticima s obzirom na učinke i nuspojave koje imaju.

5. Tretmani u kremama
Kreme koje se nanose na kožu također su pokazale učinkovitost u tretmanu protiv akni. Ipak, to rezultira isušivanjem kože iako je rečeno da je najučinkovitiji tretman protiv akutnih akni. U kremama za vanjsku upotrebu najčešći sastojak je Benzoil peroksid.

Više sličnih savjeta o tretmanima akni potražite na http://bessi2.blogspot.com.