Android OS – Šta je to?

 Opšte je poznato da je Android jedan od najpopularnijih operativnih sistema koji se može sretnuti na smartfon i tablet uređajima.  Ali šta je to što čini ovo tako popularnim, praktičnim operativnim sistemom? Ovaj članak nastoji da objasni suštinu Android platforme, njenih mogućnosti, prednosti, kao i da prikaže koliko je ona zaista moćna!

Šta je to Android?

Android je OS baziran na Linuxu i namenjen je mobilnim telefonima, tabletima i netbukovima. Android je jako prilagodljiv što znači da se može prenositi na razne uređaje (čitače elektronskih knjiga, multimedijske plejere i sl.). Android je projekat otvorenog koda, što znači da je od 2008. godine dostupan celi kod i da ga proizvođači do određene mere mogu menjati shodno njihovim potrebama. Android podržava GSM/EDGE, CDMA, Bluetooth, Wi-Fi, LTE i druge tehnologije za konektovanje.

stajeandroid
Android postaje sve popularniji

 Takođe, Android poseduje napredni Web pretraživač, a podržava i veliki broj multimedijalnih formata među kojima se nalaze i H.264,  MP3, MP4, WAV, JPEG, PNG itd. Multi-touch i multitasking su takođe na listi mogućnosti i operacije koje su podržane od strane Androida.

Istorijat

2003. godine Andy Rubin, Nick Sears i Christ White osnovali su Android Inc. sa ciljem razvijanja programa za pametne mobilne uređaje. 2005. godine, Google Inc. kupuje Android Inc, sa ciljem da uđe na tržište pametnih telefona. Zahvaljujući radu programera ove 2 korporacije, 2007. godine prvi put je objavljen Android OS na telefonu firme HTCT-Mobile G1. Iste godine osnovana je i Open Handset Alliance, koja danas vodi Android Inc. (članice su HTC, Intel, Qualcomm i dr). Cilj ove organizacije je stvaranje javnog standarda za mobilne uređaje.

Android danas

 Android je danas ugrađen u hiljade modela pametnih telefona firmi poput HTC, Samsung, Sony itd… Android aplikacije mogu se nabaviti preko Google Play Store-a, koji je nastao spajanjem Android Marketa i Google Music. Trenutno je dostupno više od 675,000 različitih aplikacija. Pored aplikacija, tamo se mogu nabaviti i muzika, filmovi, knjige, časopisi i sl.

GALAXY-S3
Samsung Galaxy S3 je trenutno najpopularniji Android smartfon na tržištu

 Android se stalno razvija i pruža nove opcije korisnicima. Najnovija verzija je Android 4.1 (Jelly Bean), ali uskoro će biti predstavljen i Android 4.2. Verzije OS imenuju se po slatkišima, počev sa Android 1.5, a razlog iza ovoga je nepoznat (pretpostavlja se da je u pitanju interna fora između inženjera Androida).

Zašto baš Android?

 Kao što svi znamo, postoje i drugi OS za pametne mobilne uređaje pored Androida. Jedan od njih je iOS. Iako je iOS software jako kvalitetan, Android ima ogromnu prednost u tome što je otvoren kod, u tome što je dostupan na mnogo većem broju uređaja nego iOS, a Android uređaji su većinom i jeftiniji od iOS uređaja.