Android telefoni i aplikacije

Od prvih mobilnih aparata do android telefona

Mesto početaka primene tehnologije Mobilne telefonije je bio Detroit. Tada za potrebe lokalne policije koristio se prvi mobilni telefon koji je imao samo jednosmernu komunikaciju. To je bila inicijalna kapisla za početak razvijanja mobilne tehnologije. Mobilni telefoni su dalju primenu našli u vojnoj industriji. Njihova komercijalzacija ka civilnom stanovništvu je počela šezdesetih godina prošlog veka. Kao svaki novi proizvod i tehnologija nije bio dostupan svima. Do devedesetih godina dvadesetog veka se u svetu smatarao luksuzom. Popularizacija i neophodnost mobilnih telefona dovele su do padanja njihov cena i široke upotrebe. Postali su dostpuni svima, sredstvo bez kojeg ne možemo zamisliti dan. Funkcije koje su posedovili mobilni telefoni zvanje i slanje SMS poruke danas se mnogo razlikuju jer je pored tih integrisano još nekoliko koji su tu da olakšaju svakodnevni život. Zadnja generacija mobilnih telefona su pametni telefoni. Oni nisu budućnost mobilne telefonije, oni su sadašnjost. Prognoze su da će veoma ubrzo čak više od polovine korisnika posedovati svoj pametni telefon, i da će on u vremenu koje dolazi u potpunosti istisnuti starije generacije telefona.

 

 Šta su pametni telefoni?

Kad biste krenuli na letovanje, putovanje morali biste da ponesete, kameru, lični računar, telefon, muzički plejer. Da li bio dovoljan jedan ranac da se spakuje sve ovo, koji biste svugde nosili sa sobom? Ili ste možda razmišljali da ponesete jedan pametan telefon ( smart phone) koji u sebi ima integrisane sve ove gedžete? Pametni telefon je je vrhunski uređaj koji u sebi sadrži sve ove funkcije. Integrisani su PDA ( lični računar), kamera i fotoaparat, mobilni telefon, i Wi-Fi. U većini slučajeva ovi telefoni imaju veliki ekran dobre rezolucije koji funkcije izvršava na dodir( touch- screen). Pomoću njih možete napraviti slike vrhunske rezolucije, surfovati interentom preko pretraživača otvarajući stranice u standardnom formatu. Danas i većina običnih telefona imaju neke od ovih funkcija, ali ono što na prvi pogled pravi jasnu razliku između njih je korišćenje operativnog sistema. Jedan od najpoznatijih i najzastupljenijih sistema je Android operativni sistem.

 

Android operativni sistem

Do 2005. godine ovaj operativni sistem je pripadao istoimenoj firmi. Potencijal ovog operativnog sistema je prepoznala kompanija Google i otkupila ga i stavila pod svoje okrlilje nudeći idejnim tvorcima ove aplikacije uslove da razviju ovaj operativni sistem i plasiraju ga na tržište. To se i desilo 2007 godine. Android operativni sistem je objavljen kao slobodan softver i slobodan kod. Kod je radjen XML-u, Javi, C, C++ i sadrži preko dvanaest miliona linija koda. Ono što čini operativni sistem drugačiji od običnih mobilnih telefona su njegove aplikacije, android aplikacije.

 

Android aplikacije

Android aplikacije daju jenu novu dodatnu vrednost android telefonima i operativnom sistemu. Bez njih android sistem ne bi bio toliko zastupljen niti popularan. Zamenile su neke svakodnevne navike, poput čitanja novina koje može se lako obaviti preko aplikacije. Danas nije ni teško izraditi android aplikaciju, stim što je za komplikovanije aplikacije ipak poželjnije angažovanje profesionalca. Dizajn android aplikacije, njene funkcionalnosti i mogućnosti, povezanost sa društvenim mrežama i dostupnost u gotovo svakom trenutku su ono što ih čini tako popularnim i rasprostranjenim. Procenjuje se da na tržištu postoji oko 250.000 android aplikacija. Njihov stalni trend rasta je primorao kompanije da ih uključe kao alat kojim će se pozicionirati na tržšitu. Tako da svaki dan sve vise njih pravi android aplikacije.

 

Više o android aplikacijama možete pročitati na sajtu www.android-aplikacije.rs