Bajke za sramežljivu djecu

Brojna djeca se od malih nogu suočavaju sa sramežljivošću. I dok je kod nekih ona samo prolazna i nakon nekog vremena prolazi, kod nekih ostaje i dalje. Kako se točno sramežljivost prepoznaje i što možemo učiniti da pomognemo djetetu?

Važno je znati da nitko u sebi nema urođenu sramežljivost već se ona formira po rođenju i to obično nakon prve godine života. Tada već možete procijeniti je li vaše dijete sramežljivo.

Sramežljivo dijete će se već tada odnositi oprezno prema onima koje ne poznaje. No, prava sramežljivost doći će do izražaja nakon što dijete krene u školu, kada navrši sedam godina. Tada možete primijetiti da je dijete povučenije i da se razlikuje od većine svojih vršnjaka. Sramežljivost kod djece dolazi do vrhunca kada ono uđe u pubertet.

Kako bi djetetu pomogli da se što lakše nosi sa sramežljivošću i prevlada je, postoje tehnike koje vam u tome mogu pomoći. Jedna od njih je čitanje priča za djecu. Važno je krenuti od malih nogu. Djeca odmalena slušaju i kopiraju vas kao roditelje, vi ste im uzor. Pokažite im koliko je bitna ljubav prema knjigama jer pričanjem priča vašem djetetu prenosite im neke nove spoznaje, djeca uče o životu od glavnih junaka iz knjiga i isto to žele učiniti i oni sami. Zbog toga je važno da za dijete odaberete bajke za djecu koje će pomoći djetetu da izgradi samopouzdanje i da u nekim ključnim situacijama kopira svoje omiljene likove iz bajke.

Čitajući im bajke i priče za djecu dijete će se naučiti suosjećanju i empatiji prema drugima, dobit će motiv boriti se kada je to potrebno, za sebe i za one koje voli jer će vidjeti da to isto rade junaci iz knjiga. Poželjet će u svemu kopirati svog omiljenog junaka i više neće sramežljivo stajati sa strane. Djeca iz bajki mogu naučiti da je bitno u životu da se zauzmu za sebe i da ako nešto rade srcem, da rade pravu stvar, bez obzira na kasniji ishod.

Želite li pomoći vašem djetetu da prevlada sramežljivost donosimo vam neke od najboljih bajki za sramežljivu djecu koja će im pomoći da se lakše nose sa sramežljivošću, da je se oslobode i da žive život punim plućima.

101 dalmatiner

101 dalmatiner

101 dalmatiner predivna je priča o odanosti, hrabrosti i ljubavi. Nakon što se psi Pongo i Perdita upoznaju i zaljube, ljubav se dogodi i njihovim vlasnicima. Kada su se dva para vjenčala svi su se preselili u zajednički stan. Perdita je ubrzo saznala da čeka malene štence što je izazvalo veliku sreću kod svih ukućana. No, sreću je pomutila zločesta Cruella De Vil. Njezin plan je bio da malene štence pretvori u veliki krzneni kaput.

Dama i Skitnica

dama i skitnica

Dama i Skitnica uzbudljiva je pseća avantura koju će vaše dijete obožavati. Uz ovu priču za djecu odrasle su brojne generacije, a mnogi psi dobili su ime upravo prema legendarnoj Dami iz ove bajke. Dama je koker španijel koji odrasta u bogatoj obitelji.

Jednoga dana ona upozna Skitnicu, psa lutalicu, s kojim se ispočetka nije slagala. No, životne okolnosti natjerale su je da više vremena provodi s njim što je na kraju dovelo do toga da je uvidjela da Skitnica ima veliko srce. Iako siromašan i izgledom neprimjetan, Skitnica je svojom dobrotom i odanošću osvojio Damu.

Dumbo

dumbo

Dumbo je slonić velikog srca, ali izgledom drukčiji od drugih. Ima velike uši. Mnogi su ga zadirkivali i upirali prstom u njega, ali on je na kraju iskoristio upravo svoje velike uši kako bi se proslavio. Iako je ispočetka mislio da mu sretno pero donosi sreću pa može letjeti, maleni slonić Dumbo, odvojen od majke i u najtežim životnim trenucima, spoznao je svoju vrijednost, skupio samopouzdanje i poletio uz pomoć svojih velikih ušiju.

Često roditelji s ciljem da pomognu djetetu, pokušavaju na razne načine otkloniti sramežljivost. Često to rade na sasvim pogrešan način jer misle da tako rade najbolje za svoje dijete. No, pritisak koji osjećaju zbog sebe kao roditelja, a često i zbog okoline koja im ga nameće je glavni razlog da osjećaju da moraju nešto promijeniti. Važno je znati da u većini slučajeva sramežljivost kod djece nije zabrinjavajuća. Ona čak može ukazivati da dijete ima nešto veći kvocijent inteligencije. Sramežljivost je problem kada dijete ima unutarnje probleme koje manifestira sramežljivošću, odnosno odvaja se od svojih prijatelja i povlači u sebe.