Barselona – Turistički raj

Barselona je drugi po veličini grad u španiji i glavni grad Autonomne Pokrajune Katalonije. Nalazi se na severoistoku Pirinejskog poluostrva na obali mediterana, otprilike 120 kilometara  od granice sa Francuskom. U gradu živi više od 1.600.000 stanovnika, a sa okolinom Barselona broji preko 3 miliona stanovnika, na površini od 633 kvadratna kilometra.

Pored toga što je među glavnim ekonomskim centrima u Evropi i jedna od glavnih mediteranskih luka, Barcelona je veoma popularna turistička destinacija u Evropi i svetu. Zahvalnost za to duguje bogatom kulturnom nasleđu, kao i sreći da neka od najvećih imena arhitekture grade u ovom gradu, kao što je recimo Antonio Gaudi.

Popularnosti Barselone su doprineli i važni svetski događaji koji su se održali u ovom gradu. Oni koje treba navesti su Svetska izložba 1888. i 1929. godine, Olimpijske igre 1992. godine i Forum kulture 2004. godine. A ako se zasitite Barselone, iz ovog grada kreće veliki  broj kruzera koji vam nude krstarenje Mediteranom.

Sam grad je sastavljen iz deset opština, a svaka opština je politički entitet sa svojim nadležnostima, čime se gradska vlast približava građanima. La Rambla je glavno šetalište u gradu. U ovoj ulici se nalaze razne prodavnice suvenira, kafići, restorani, a glavna atrakcija su ljudi maskirani u statue. Šetalište se završava u staroj luci, na trgu Vrata mira. Na ovom trgu se nalazi statua posvećena Kristoferu Kolumbu. Kolumbo upire ruku ka svom rodnom gradu Đenovi, suprotno od američkog kontinenta. Što se tiče samog kretanja gradom, postoji dobro organizovan autobuski saobraćaj, kao i metro tako da možete relativno brzo stići do željene lokacije.

Sagrada familia BarselonaU svetu je Barselona poznata kao metropola modernizma. U ovom gradu je živeo i radio veliki arhitekta Antonio Gaudi i u Barseloni se nalaze njegova najreprezentativnija dela. Katedrala Sagrada familija (Sveta porodica) je definitivno glavno obeležje Barselone, a ujedno i najposećeniji arhitektonski objekat u Španiji. Gaudi nije doživeo da završi ovu katedralu, ali ona se i dalje grad i procenjuje se da će biti gotova do 2020. godine. Ostala poznata dela ovog arhitekte su prelepi Park Gueljo (u kome je Gaudi živeo poslednjih dvadesetak godina svoga života), Kuća od kostiju sa svojom neverovatnom fasadom i Kuća Milja. Pored Gaudija treba pomenuti u Luisa Domeneka i Muntanera, koji je pored Gaudija bio tipičan predstavnik katalonskog modernizma. Nejgova najpoznatija dela su Bolnica San Pau i Palata katalonske muzike koje su 1997. proglašene delima svetske baštine.

Pored ovih dela modernizma u Barseloni se nalaze i dela iz srednjovekovnog perioda, posebno gotike. Po njima je Gotska četvrt i dobila ime.  Najpoznatija dela ovog perioda su katedrala Santa Eulalija, bazilika Santa Marija del Mar i crkva Santa Marija del Pi koja se nalazi na istoimenom trgu.

Treba pomenuti i najveći stadion u Evropi, Kamp Nou na kome igra slavni fudbalski klub Barselokamp nou barselonana. Ukoliko ste ljubitelj najvažnije sporedne stvari na svetu ovo je mesto koje morate posetiti, a ako na vreme isplanirate put možete doći i do karata za neki meč. Ukoliko niste te sreće, postoje organizovane ture obilaska stadiona, a ulaz i veliku prodavnicu sa suvenirima je besplatan.

Veoma je nezahvalan zadatak opisati grad kao što je Barselona, ali ono što sa sigurnošću možemo reći je da ovaj grad morate posetiti ako imate mogućnost.