Barska oprema za najbolje koktele!

Ukoliko ste vlasnik bara ili jednostavno želite imati bar kutak u svom domu morate investirati u barsku opremu koja će vam omogućiti kvalitetno spravljanje koktela i ostalih napitaka za vaše goste i prijatelje. Važno je da prava oprema bude i dobre kvalitete kako bi potrajala te vam uvijek iznova pružala onaj isti užitak zabave i opuštanja uz vašu novu omiljenu aktivnost. Zdravi koktel uvijek može biti sastavni dio zdravog doručka ili međuobroka u sklopu detoksikacijske dijete.

Otvarač za konzerve je koristan dio barske opreme za otvaranje konzervi voća kada ćete raditi voćne koktele, Bole, Sangrije…

Otvarač za boce ima jasnu namjenu, no nabavite i vinski otvarač s naoštrenim spiralnim šiljkom pomoću kojeg se vade pluteni čepovi.

Krpe i ručnici koje koristite za brisanje ruku, opreme i radne površine. Moraju uvijek biti suhi kako se ne bi prenosile bakterije koje se stvaraju ukoliko su vlažni ili mokri. Isto tako krpa ili ručnik može poslužiti umjeso drobilice za led tako da led zamotate u krpu i tvrdim ga predmetom usitnite.

Daska za rezanje može biti drvena ili plastična, a koristi za pripremu voća i povrća kao sastojaka ili dekoraciju napitaka. Daska mora uvijek biti čista i suha kako bi se izbjegli neugodni mirisi i eventualni razvoj bakterija.

Čepovi za zatvaranje boca koje su jednom otvorene, a nije potrošen sav sadržaj. Razlikuju se po oblicima i funkciji tako da ističemo posebne čepove za vina kako bi se istisnuo zrak koji se nalazi u boci, a preostalo vino ostalo bolje kakvoće.

Istakač služi za preciznije ulijevanje tekućine u čaše, a može biti metalni ili plastični.

Ručni mješač pića, popularni Shaker je najbitnija stavka barske opreme. Postoje razni oblici, no preporuka barmena je Boston shaker (dvodijelni, koji se sastoji od metalnog dijela i staklene čaše ) ili Cobbler shaker (trodijelni metalni shaker koji odmah ima i cjedilo) kroz koje procijeđujemo rastopljeni led, voće te ostale sastojke koktela koje zadržavamo kako ne bi pokvarili njegov okus i izgled. Shakerom se miješaju i sva pića koja sadrže jaja, vrhnje, med.

Cjedilo je neophodno za dijeljenje željenih od neželjenih sastojaka koktela (ostaci voća, koštice, višak leda…).

Barska čaša dolazi u kompletu s Boston shakerom, a služi za izradu koktela koji se miješaju, npr. Martini, odnosno kako bi ohladili alkoholna pića, a da ih se istovremeno ne razvodni. Koristi se i za gnječenje različitih sastojaka koktela kao što su voće, povrće, začini….

Barska žlica – postoji nekoliko modela barskih žlica koje se podosta razlikuju od uobičajenih žlica u domaćinstvu. Najpoznatija je ona koja ima dugačku spiralnu dršku na čijem se završetku nalazi plosnati dio koji ujedno služi i kao gnječilica voća, povrća… Može služiti i za miješanje pića u barskoj čaši te pažljivo ulijevanje pića u čaše kako bi se dobili slojeviti napitci, a pomoću nje se također mjeri i količina sastojaka.

Gnječilica (drvena ili plastična) je oblika baseball palice, a postoji razlika u obliku dna. Gnječilice nazubljenog dna se koriste za gnječenje soka i ulja iz kore agruma (limun, naranča, limeta, grejp…) te ostalog voća i povrća, dok se gnječilice plosnatog dna koriste za gnječenje začinskog bilja kako bi se iz lišća istisnuli sokovi i arome, a bez oštećenja izgleda lišća (menta, bosiljak, ružmarin…)

Mjerač je čašica (staklena ili metalna s ugraviranim mjericama) pomoću koje se točno mjeri potrebna količina sastojaka koktela.

Hvataljka za led (metalna ili plastična) se koristi za higijensko i efikasno hvatanje i unošenje kockica leda u shaker ili čašu.

Barski nož – preporučeno je nazubljenim noževima rezati agrume (naranča, limun, limeta, grejp..) dok je noževima ravne oštrice najbolje rezati dinje, lubenice, breskve…

Posuda za led  – idealna je ona s poklopcem koja zadržava hladnoću i štiti od nečistoća.

Mikser je vrlo koristan dio barske opreme koji omogućuje bolje povezivanje sastojaka te brzo i dobro usitnjavanje dijelova voća, povrća i ostalih sastojaka koktela. Odličan je za pripremu kremastih pića koja  se rade s mlijekom, sladoledom, vrhnjem…

Drobilica leda je dovoljna i mala ručna pomoću koje će se jednostavno dobiti usitnjeni led. Postoji i električna mješalica koja je prvenstveno namijenjena profesionalnim barmenima.

Ribež se koristi kako bi piće dekorirali naribanom koricom agruma ili suhog orašastog voća (badem, muškatni orašćić…) odnosno dali određenu aromu koktelu.

Imate li svoj ugostiteljski objekt nemojte zaboraviti kako će gosti, uz fine koktele, cijeniti i dodatnu uslugu, a ona koja je trenutno hit, ali i potreba svakako je Free Wi-Fi, kojim ćete gostima omogućiti pristup Internetu i ugodno surfanje dok uživaju u piću.