Beč za svačiji ukus

Mnogi smatraju da je Beč jedan od najlepših gradova na svetu. Rodni grad valcera i velikih kompozitora, poput Schuberta i Straussa. Pored mnogih znamenitosti po kojima je Beč prepoznatljiv, ovaj veličanstveni grad je poznat po izuzetnoj hrani. Grad koji je “stvorio” ili na svetsku kartu stavio danas savršeno uobičajena jela poput bečkih šnicli, štrudli od jabuka ili Sacher torte.
Da li želite tradicionalnu austrijsku kuhinju ili ste možda ljubitelj mediteranske i japanske hrane? U Beču ćete bez ikakvih problema pronaći sve.
Kafe i poslastičarnica Palmenhaus je pored dobre hrane prepoznatljiva i po svom ambijentu. Zbog prekrasnih prozora restorana, ukrašenih raznim cvećem i ukusne hrane, posetioci uvek izađu prezadovoljni iz kafe-poslastičarnice. Kada dođe toplije vreme otvara se i terasa restorana na kojoj se može smestiti više od sto ljudi. Specijalitet i preporuka restorana je goveđi stek sa prilogom od gratiniranog krompira.

111111

Ukoliko niste u mogućnosti da otputujete do Beča, evo malog recepta kako pripremiti stek u svom domu:

  1. Za jednu osobu je potreban komad steka od 200g do 300g debljine 2 do 3cm.
  2. Ostaviti stek na sobnoj temperaturi nekih 30 minuta.
  3. Zatim ga posolite sa obe strane i premažete kašičicom senfa.
  4. Dodati malo ulja i peći stek 2 minuta.

Stek se spolja mora lepo zapeći, dok u sredini treba da ostane mekan. Poslužite stek svojim dragim osobama i uživajte u divnom obroku.

Za sve ljubitelje slatkiša i one koji su došli na kraći obilazak austrijske metropole, predlažemo popularne poslastičarnice pout hotela Sacher ili Demela. Ta mesta jedina imaju pravo da koriste ime Sacher, čiji naziv ima zanimljivu priču. Naime grof Metternichje od svoje posluge zatražio da pripreme jedan poseban desert koji će impresionirati goste. Njegov glavni kuvar se razboleo, na njegovo mesto je došao šesnaetogodišnji šegrt Franz Sacher koji je napravio poslasticu kojom je sve oduševio, a u znak zahvalnosti grof je nazvao slatkiš po njenom tvorcu. Za ovaj ukusni desert je potebno malo jaja, malsaca, čokolade, marmelade i preliv od čokolade koji će ga učiniti božanstvenim. U sezoni iz Hotela  Sacher zna “izaći” i više od hiljadu torti dnevno.

22222