Bez straha kod zubara

Kako bi se izbjegao strah od zubara kod djece preporučeno je da dijete posjeti zubara u što ranijoj dobi. Dječji stomatolog se brine o zubićima djece sve do njihove punoljetnosti.
Kada djetetu izbiju prvi zubi, savjetuje se roditeljima da svoje dijete odvedu na prvi pregled kod zubara. Zubar će tako već od ranijeg djetinjstva biti upoznat sa oralnom higijenom djeteta. Možda je najbolje da dijete upozna svog stomatologa sa jednu godinu kada su zubići još zdravi i da vidi kako je to kada ti zubar gleda u usta i u zube.
Zna se dogoditi da djeca dobiju strah od zubara radi roditelja koji ih zastrašuju sa vađenjem zubi ili davanjem injekcija stoga se ne preporučuje negativno govoriti o zubarima pred djecom. Svaki roditelj mora svoje dijete pripremiti za prvi posjet zubaru. Ponekad i roditelji imaju strah od zubara pa odugovlače voditi dijete kod zubara.
Prvi odlazak zubaru nije stresan samo djeci već i njihovim roditeljima. Prvi posjet zubaru traje od 15 do 30 minuta pri čemu stomatolog više priča sa djetetom nego li mu gleda u usnu šupljinu. Savjetuje ga o oralnoj higijeni i o zdravim prehrambenim navikama. Veoma je važno da prvi odlazak zubaru djetetu ostane u lijepom sjećanju.
Kada djetetu počnu nicati prvi zubi, roditelji im trebaju kupiti dječje četkice za zube i paste za zube te ih učiti o oralnoj higijeni. U početku roditelji djeci četkaju zube, zatim djeca to rade sama uz pomoć roditelja, a sa vremenom se potpuno osamostaljuju i rade to sami. Ako se ne vodi dobra higijena zubi može doći do karijesa mliječnih zubi.
Prvi preventivni ortodontski pregled se preporučuje napraviti djetetu prije navršene 7 godine, ako ima pomicanja zubi u nepravilan položaj biti će potrebno nositi aparatić.
Higijena zubi i usta je jako bitna kod djece, zube bi trebali prati najmanje 2 puta dnevno i ne bi smjeli preskakati pranje zubi prije spavanja. Roditelji bi trebali voditi djecu zubaru dva puta godišnje. Lijepi i zdravi zubi su ponos djeteta i roditelja.