Boje I lakovi u enterijeru

Dosadili su vam beli zidovi,vreme je za krečenje?Stolarija i nameštaj gube svoju vrednost,pucaju?Pravi je trenutak da se odlučite za novu boju vašeg enterijera.Ovim tekstom pokušaćemo da vam predstavimo opcije koje su vam na raspolaganju prilikom bojenja zidova ali i savete za očuvanje ostalih elemenata enterijera (nameštaj,stolarija,prozori…)

Krečenje u boji

Beli zidovi naših porstorija postali su jako monotoni i mogu se sresti u svakom domaćinstvu. Budite hrabri i odlučite se za zidove u boji! Predstavićemo vam neke od koraka o kojima morate voditi računa pre nego što se odlučite  za boju vaše prostorije.

Pre svega zapitajte se da li ste ljubitelj toplijih ili hladnijih boja. Pod toplim bojama podrazumevamo razne nijanse crvene,narandžaste i žute.Ono što krasi ove boje je što one utiču veoma pozitivno na čovekovo raspoloženje.Stvaraju osećaj sreće,inspirativnosti i pune su pozitivne energije.Međutim ove boje mogu i loše uticati na sam vizuelni doživljaj prostorije.Radi se o tome da ukoliko su u pogrešnoj kombinaciji,mogu stvoriti utisak da je soba znatno manja nego što jeste.
Hladne boje čine nijanse zelene,ljubičaste i plave.Smatra se da kod čoveka proizvode osećaj tuge i usamljenosti ali to ne mora da bude slučaj ukoliko se kombinuju kako treba. One takođe mogu uticati na veličinu prostorije,tj mogu je učiniti znatno većom nego što jeste.

Savetujemo da ovakvu odluku ne donosite sami,već da se pre toga konsultujete sa profesionalnim dizajnerom.Dizajner je osoba sa iskustvom i njegov odnosno njen savet može puno da vam pomogne. Zapamtite,vi donosite odluku koje boje za krečenje ćete izabrati a ne dizajner.Vodite računa da izabrana boja bude u skladu sa svim onim što ste zamislili u vašem enterijeru(nameštaj,stolarija,prozori…)

Nameštaj i njegova zaštita

Doneli ste odluku o boji vaših zidova?Odlično!Ta boja je sada podloga za sve ostalo što će se nalaziti u vašoj prostoriji.Uzmimo za primer da ste se odlučili za crvene zidove.Najbolja kombinacija bi bila da vam nameštaj bude kožna crna garnitura.Crvena i crna se savršeno slažu.

Kao što smo rekli,nameštaj takođe igra važnu ulogu vašeg enterijera.Ukoliko preferirate drveni nameštaj,,morate biti svesni da i on kao i sve ostalo ima svoj rok trajanja.Naravno postoji rešenje kako taj rok produžiti,odnosno kako ga zaštiti od raznih hemijskih i fizičkih reakcija.

Poznato je da je drvo pririodni,organski materijal sastavljen uglavnom od celuloze. Na njega deluju vlaga,temperatura,sunce i mikroorganizmi. Usled toga dolazi do pucanja,sušenja što znači da se gubi estetska i upotrebna vrednost.Potrebno je zaštiti takav nameštaj lakovima za drvo. Lak za parket se uglavnom se premazuje 2-3 puta,a vreme sušenja između slojeva je 12-24h. Lak služi za dekoraciju drveta kako u prostorijama tako i za zaštitu drvenih ograda vašeg dvorišta,nastrešnica i dr.  

One thought on “Boje I lakovi u enterijeru

Comments are closed.