Čemu služi VPS server?

Prema različitim izvorima, Virtual Private Server (VPS) je termin koji se koristi od strane internet hosting usluge koje se odnose na virtualni stroj. Pojam se koristi za naglašavanje da virtualni stroj, iako radi u softveru na istom fizičkom računalu kao i za druge kupce virtualnih strojeva,on je funkcionalno ekvivalentan zasebnom fizičkom računalu. Posvećen je individualnim potrebama korisnika, ima privatnost odvojenosti od fizičkog računala, a može biti konfiguriran za pokretanje kao poslužiteljsko računalo (tj. za pokretanje poslužiteljskog softvera).

Drugim riječima, virtualni privatni server je zapravo više virtualnih dijelova koje žive na jednom fizičkom poslužitelju. Svaki virtualni dio pokreće vlastiti virtualni operativni sustav u sigurnom i privatnom okruženju kojemu se ne može pristupiti ili prekinuti od strane drugih korisnika. To znači da ostali kupci koji su na istom fizičkom poslužitelju nisu u mogućnosti koristiti sredstva koja su zajamčena za vas. To je velika razlika od zajedničkih hosting računa.

Osim izolacije, postoje mnoge druge prednosti kada odabiremo dobar VPS server, ili Virtualni Privatni Server, u odnosu na druge hosting pakete vani. Ono što ćete primijetiti prvo je cijena. Shared hosting je super jeftin, ali se na istom poslužitelju nalaze stotine, ako ne i tisuće, drugih klijenata koji nekada i nisu baš poželjni. Iako vam posvećeni poslužitelj može pružiti istu izolaciju kao VPS server, posvećeni poslužitelj može koštati nekoliko stotina kuna mjesečno. VPS server premošćuje jaz pružajući srednji rang cijena, odnosno srednju cijenu kao opciju za ljude koji žele najbolje od oba svijeta.

Još jedna velika prednost nad hostingom je činjenica da imate potpunu kontrolu nad time kako vaš server konfiguriran. To je slično namjenskom hostingu. S Linux VPS hostingom, imate svoju vlastitu namjensku IP adresu, root pristup i sposobnost da se ponovno pokrene VPS server  u bilo kojem trenutku. Možete konfigurirati usluge kao što su web, mail, baze podataka, paneli i domene, ali ni ne morate. Međutim, konfiguriranje vlastitog servera odnosno poslužitelja, može biti težak zadatak za neke neiskusne korisnike. To je nešto što morate uzeti u obzir prilikom odabira hosting paketa.

Danas, sigurnost je utkana u svačijoj glavi, odnosno umu. Uz hostingu, ako haker provali, zapravo pristupi u nečiji račun, oni u suštini mogu srušiti cijeli server. To znači da će vaša web stranice padati, a to nikako nije dobro za poslovanje. Ako je netko slao milijune spamovane e-pošte iz njihovog hosting računa, poslužitelj bi mogao biti na crnoj listi. Budući da dijelite IP adresu, koja će tada biti na crnoj listi, to je loše. Uz VPS hosting račun, vaše web stranice sve su sadržane u virtualnom dijelu i manje vjerojatno  je da će doživjeti nekakve probleme uzrokovane zbog drugih korisnika.

Čak i sa svim prednostima koje pruža VPS, Linux VPS hosting ne može biti prikladan za svakog vlasnika web stranice. Ako planirate imati web stranicu sa niskim prometom  i ona ne zahtijeva nikakve posebne konfiguracije, hosting može biti savršen za vas. Međutim, ako namjeravate imati više stranica srednje veličine,onda možete zahtijevati veću snagu virtualnog privatnog servera. Nakon što je kreiran VPS račun, to također znači veću odgovornost. Ako ne znate mnogo o administraciji poslužitelja, ili ne želite naučiti, i tada ovaj server dolazi u obzir jer je vrlo jednostavan za korištenje.

Prema tome ako se odlučite za ovakav server on će vam donijeti sa sobom mnoge prednosti za poslovanje preko interneta. Njegova cijena nije velika i možete si ga nabaviti za svoju tvrtku, te za zaštitu podataka, a najviše zbog same sigurnosti koju pruža kvalitetan VPS server. Njega možete pronaći isto tako preko interneta pomoću oglašavanja različitih tvrtki koje se bave prodajom takvih servera. On je u današnje vrijeme postao jako popularan, ne samo zbog svojih prednosti već i zbog svoje jednostavnosti korištenja, te malih troškova. Ali i jednostavne instalacije. Ima također raznih vrsta VPS servera, a vi prema svojim potrebama vezanim za poslovanje ili nešto sasvim drugo, možete odabrati koji želite, ali bilo bi dobro dobiti savjet od stručnih osoba koje prodaju taj server. Jer po mom mišljenju ipak oni najbolje znaju što je dobro za vas i što pojedinom čovjeku treba kada se odluči za kupnju takvog servera. Naravno moraju paziti na vaše želje, ali isto tako i financijske mgućnosti, a to ih svaki čovjek zasebno treba upozoriti. Dakle prema svemu ovome kvalitetan VPS server je dobra investicija za poslovanje tvrtki, ali i služi i za druge sfere u životu, ne samo za poslovanje, a jedan od tih primjera je i popularno igranje igrica na kompjuteru, odnosno preko interneta sa drugim ljudima.