Crowdfunding, financiranje budućnosti?

Imate ideju, problem su financije?! Tu je crowfunding!

Šta je to crowdfunding?

Crowdfunding je podizanje sredstava kroz skup malih doprinosa iz javnosti (poznatih kao „crowd“) putem interneta i društvenih medija. Suština crowdfundinga leži u svojevrsnom načinu komunikacije između vlasnika projekta i široke mase investitora.

Za šta se sve može koristiti?

Inicijativa može biti neprofitna (npr. kako bi prikupili sredstva za školu ili socijalne službe), politička (podržati kandidata ili političku stranku), dobrotvorna (npr. skupljanje sredstava za bolesne osobe ili za financiranje kritičnih operacija), komercijalna (npr. za izradu i prodaju novog proizvoda) ili financiranje kampanja za pokretanje start-up kompanija.

Modeli crowdfundinga

  1. Model baziran na donacijama: Pojedinci daju financijski doprinos projektu bez očekivanja financijskog povrata na tom doprinosu (GoFundMe, Crowdrise, GivenGain).
  2. Model baziran na nagradama (Kickstarter, Indiegogo, Rockethub)
  3. Model baziran na kreditiranju: Ovaj crowdfunding model sličan je bilo kojem tipičnom pozajmljivačkom scenariju, gdje pojedinci posuđuju novac za projekt ili tvrtku s očekivanjem da će biti otplaćeni (Kiva, Zopa).
  4. Investicijski model (baziran na vlasničkim udjelima): sliči standardnim vlasničkim ulaganjima, u kojima pojedinac dobiva udio u subjektu u zamjenu za financiranje (Crowdcube, Crowdfunder, Sellaband).

 

Gdje i kako koristiti crowdfunding?

Crowdfunding se bazira na prikuppebbleljanju investitora iz mase koja nam je dostupna na on  line socijalnim medijima, tako da udaljenost nam ne predstavlaj nikakav problem. Danas postoji preko 500 on line platformi, a najpoznatije su kickstarter i indiegogo koji podupiru poduzetništvo malog i srednjeg gospodarstva s gotovo svih spektra interesa. Ukoliko se odlučite lansirati svoj projekt putem ovakvih platformi, trebate se dobro informirati te na kraju odabrati onu platformu koja ja najpovoljnija za Vas.

3 pravila za uspješan crowdfunding:

  1. Kod predstavljanja projekta priča mora biti zanimljiva i kratka. Jedan od razloga zbog kojih će vam ljudi dati novac je priča, jer vaša priča dotiče ljude te morate biti u stanju vrlo jasno izraziti ono šta pokušavate učiniti i na koji način. Morate biti spremni i pripremljeni staviti sebe ispred gomile investitora i povezati se s njima izravno, putem videa ili fotografija. Potencijalni investitori trebaju vidjeti vašu strast i pomisliti, “Vau, ja želim biti dio toga.”
  2. Postojeća mreža. Proces crowdfunding ovisi o povjerenju i ugledu, tako da ćete morati mati jednu temeljnu unutarnju skupinu koja će jamčiti za vas i  širiti riječ. No, to ne znači da trebate imati tisuće Facebook prijatelja, trebate samo imati barem malu skupinu koja je spremna izaći u vaše ime da pokrene riječ, jer investitori imaju osjećaj oklijevanja: oni se osjećaju bolje kada doniraju svoj ​​novac drugima koji  ga več maju i previše.
  3. U zamjenu za svoj ​​novac, morat ćete ponuditi investitorima nagradu, bilo da je uzorak, sposobnost da glasaju o tome kako će proizvod  izgledati, ili prilika da ranom pristupu proizvodu ili usluzi prije nego li izađe na tržište .

Tko je uspio iskoristiti crowdfunding?

Najpozndatiji i najuspješniji crowdfunding start-up je Pebble watch, jeftin i pristupačan pametni sat namjenjen svima. Pušten je u opticaj 2013. godine a pokrenut je s crowd funding platforme Kickstarter. Ciljana svota za prikupit bila im je 100000$ taj iznos su premašili i prikupili 10.3 milijuna $.

Dakle, ukoliko imate ideju, a nemate novaca sve šta vam je potrebno jest jedna od gore navedenih crowd funding platformi, neka društvena mreža i nekolicina prijatelja voljnih širiti riječ o vašoj ideji i projektu. Vrijedi pokušati, zar ne?