Da li je ugradnja zubnih implanata dozvoljena u trudnoći?

Zubni implant  je jedan od najvažnijih tehnoloških napredaka u poslednjih nekoliko decenija u oblasti stomatologije. Različita naučna istraživanja, ali i klinička primena pokazuju da su implanti za zube napravili veliki tržišni bum! Ova tehnoligija predstavlja najjednostavnije rešenje zamene izgubljenog zuba. Implant je napravljen od bio-kompatibilnih materijala, te ih iz tih razloga ljudsko telo ne odbacuje.

 

Zubni implanti su kompatibilni sa sastavom ljudske kosti, tako da kada se zub izgubi, upravo implant predstavlja najbolje rešenje. Ovo je vrlo važno, jer sa gubitkom zuba dolazi i do gubitka kosti koja okružuje zub, što zajedno dovodi do abnormalnosti vilice i samog lica.

Da bi se implant pravilno postavio, neophodno je uraditi radiogram i CT skeniranje, kako bi sa sigurnošću utvrdili položaj implanta u odnosu na vilicu pacijenta. Implanti se mogu primeniti kao zamena za pojedinačne izgubljene zube ili čak čitavu protezu.

Žene u drugom stanju prolaze kroz različite hormonalne promene. Kada se nivo estrogena povećava u telu žene, dolazi do povećanja šanse za nastanak oralne infekcije. Tokom trudnoće može doći do zapaljenja desni, što može dovesti i do gubita zuba. U ovakvim situacijama, zubni implanti mogu biti idealno rešenje. Međutim, treba voditi računa o tome u kom se mesecu trudnoće pacijentkinja nalazi.

Prvi i treći trimestar su najvažniji za pravilan razvitak fetusa. Svako izlaganje nelagodnim i opasnim situacijama može imati negativne efekte po nerođeno dete. S obzirom na to da procedura ugradnje zubnog implanta podrazumeva pregled pomoću jakih rengenskih talasa, kao i korišćenje anestezije, većina stomatologa savetuje budućim majkama da sačekaju do drugog tromesečja trudnoće za bilo kakav oralni zahvat.Ukoliko je moguće, stomatolozi preporučuju majkama da sačekaju dok se dete ne rodi, i tada mogu biti u potunosti sigurne da oralna intervencija neće naškoditi detetu.

Međutim, ukoliko su zubi trudnice dosta oštećeni i postoji velika potreba za intervencijom, neophodno je ukloniti ih što je pre moguće,kako pokvaren zub ne bi naškodio imunom sistemu majke, pa samim tim i detetu.

Veoma je važno da trudnice vode računa o svojim zubima i da redovno i na pravilan način održavaju oralnu higijenu. Jedino tako mogu biti sigurne da tokom trudnoće neće doći do zubnog oštećenja. Ukoliko buduća majka ima prekomernu jutarnju mučninu i povraćanje, preporučuje se korišćenje blage zubne paste i redovno korišćenje tečnosti za ispiranje usta. Bitno je da se ovakav vid ponašanja praktikuje nekoliko puta dnevno, kako bi se izbegla nepotrebna bakterijska infekcija.

Trudnice bi trebalo da izbegavaju hranu bogatu šećerom, jer bakterije najbrže napreduju u prisustvu ugljenih hidrata. Najbolje je jesti proizvode bogate mlečnim proizvodima, jer to dovodi do jačanja kostiju majke, ali i bebe. Nakon porođaja, majke se mogu podvrgnuti svakoj stomatološkoj intervenciji.

Takođe, buduće mame svoju ishranu treba da prilagode periodu trudnoće. Nije neophodno jesti više nego obično. Vodite se sopstvenim apetitom. Sa druge strane, nemojte zanemariti unos kalcijuma u organizam, jer je on jako važan, kako za vas, tako i za vašu bebu. Jogurt, sir, sveže voće i povrće mogu biti samo jedan od prirodnih izvora kalcijuma, a dovoljna doza moze obezbediti dobar i kvalitetan razvoj kostiju, a kasnije i zuba deteta.