Da li znate koje Android aplikacije najviše troše vašu bateriju?

Ukoliko se baterija na vašem Android telefonu prebrzo troši uzrok tome ne mora da bude dotrajaost telefona i baterije. Velika je verovatnoća da ste telefon napunili aplikacijama koje “jedu“ bateriju. Evo i koje su to aplikacije.

AVG kompanija koja se bavi bezbednošću na internetu sprovela je ospežno istraživanje o tome koje aplikacije najviše troše bateriju na Android telefonima, koje aplikacije najviše „troše megabajte“  i koje aplikacije zauzimaju najviše prostora vaše memorije. Treba napomenuti da neki razvojni timovi zaista nisu pazili prilikom izrade Android aplikacije pa one zaista brzo troše bateriju, a neke se jednostavno koriste neuporedivo više od drugih i zbog toga su se našle na ovoj neslavnoj listi,

Prema ovom izveštaju Facebook, Spotify i Samsung Security Policy Update su glavni krivci kada je potrošnja baterije i potrošnja megabajta u pitanju.

facebook-mobile

Prema poslednjem kvartalnom izveštaju za čije kreiranje je ispitano milion Android telefona kako bi se utvrdilo koje aplikacije troše najviše resursa (baterija, protok podataka i prostor) na istim. Što se tiče ukupnih rezultata, ovo je top 5 neslavna lista.

 1. Facebook
 2. Spottify
 3. Instagram
 4. Path
 5. Amazon Android

Bitno je uzeti u obzir da ove aplikacije nisu nužno ogromni potrošači, već je uzrok za dolazak na ovu neslavnu listu i to što ljudi ove aplikacije preterano koriste (razmislite koliko vremena dnevno provedete na Facebook aplikaciji?!). Pošto je istraživanje izvršeno u vreme Božićnih praznika, jasno je zašto je Amazon našao svoje mesto na ovoj listi.

daily mail

Ako na telefonu konstantno trošite vaše megamajte pre vremena velika je verovatnoća da stalno proveravate vesti. U nastavku možete videti koje to aplikacije najviše utiču na potrošnju megabajta.

 1. Daily Mail Online
 2. Tumber
 3. Facebook
 4. Instagram
 5. Spotify

waze

Ukoliko koristite Samsung telefon, pripremite se za neprijatno iznenađenje. Beaming Service i Security Policy Updates su dva najveća potrošača baterije. Ove aplikacije (servisi) rade “u pozadini” telefona, tako da niste ni svesni šta vam troši bateriju. Evo i kompletne liste:

 1. Beamin Service for Beep ’n Go
 2. Security Policy Updates (Samsung)
 3. Facebook
 4. Waze Social GPS Maps & Traffic
 5. Vault-Hide SMS Pics & Videos

hay day

Prema ovom izveštaju učešće igara na potrošnju resursa na Android telefonima je palo sa 62% u 3. kvartal na 49% u 4. kvartal 2014. godine, ali među igricama su i dalje neki veliki potrošači. Ovo je 5 igrica koje su trošile najviše resursa u poslednjem kvartalu:

 1. Hay Day
 2. LINE Let’s Get Rich
 3. Boom Beach
 4. Candy Crush Saga
 5. Farm Heroes Saga

Da sumriramo zaključke iz ovog izveštaja? Rutujte svoj Samsung kako biste se oslobodili ovih nepotrenbih aplikacija koje dolaze uz telefon, kontrolišite svoju potrebu za Facebook-om i nemojte provoditi previše vremena na virtuelnoj farmi zvanoj Hay Day.

Da li ste vi možda primetili neku Android aplikaciju koja vam crpi bateriju, a ne nalazi se na ovoj listi?