Dijeta i priprema klasičnih kuvanih jela

Srpskoj kuhinji posebno su svojstvena (masnija) kuvana jela za gotovo svaki ručak, a fast fud za večeru, te ne iznenađuje činjenica da se često ljudi u našoj zemlji žale na višak kilograma.

Ako ne želite da se rastenete od onih jela koja obično konzumirate za ručak, evo predloga kako da ih pripremite u nešto dijetalnijoj varijanti, tako da svi vitamini ostanu a sve što goji – izostavite.

Na taj način, kuvana jela ćete i dalje konzumirati za ovaj obrok, ali sa manjim procentom masti, što će Vaš organizam itekako znati da ceni.

Sasvim drugačija sarma

Pošto spada među tipična i omiljena srpska kuvana jela, prva na redu je upravo sarma. Sarma sama po sebi nije preterano kalorična, pod uslovom da se ne koristi previše masno meso koje se dodatno pre kuvanja prži na masti ili ulju.

Pritom, sarma je tipičan primer kako je lako klasična kuvana jela pretvoriti u dijetalna: biće dovoljno da koristite posnije meso, poput belog mesa piletine ili ćuretine koje ćete samleti. Nemojte dodavati beli, već integralni pirinač, i nemojte ništa pržiti na ulju.

Ova sarma imaće malo drugačiji ukus, ali će biti i pravi saveznik Vaše linije.

Musaka na nov način

Klasična musaka od krompira sa mlevenim svinjskim mesom prženim na zaprški spada u ona kuvana jela koja se sviđaju i mlađima i starijima, te ne čudi što je ovo izvorno grčko jelo veoma popularno i kod nas.

Dijet – verziju musake čini mešavina mlevenog posnijeg mesa (može i junetine bez masti), koje ćete peći sa plavim patlidžanom ili paradajzom. Krompir bi trebalo zameniti, jer je ovo povrće prepuno ugljenih hidrata koji su takođe odgovorni za poneki kilogram viška.

Ako volite musaku od tikvica i uopšte kuvana jela te vrste, dobro je znati da tikvice nisu kalorične jer sadrže dosta vode, te su dobre kao zamena ostalom povrću. Jedino ih ne treba pohovati ili pržiti u masti ili ulju, već peći ili kuvati.

Kuvana jela bez dodatne masti

I mnoga druga kuvana jela, poput graška, spanaća i ostalog povrća, trebalo bi da pripremate bez zaprške i masti ako želite da smršate ili očuvate liniju. To je zaista mali savet, ali može učiniti mnogo za Vaš izgled.

U našoj tradicionalnoj kuhinji postoji sklonost ka bespotrebnom dodavanju masti u sva kuvana jela, što posebno važi za povrće koje na taj način postaje bez potrebe mnogo više kalorično. Zato bar na neko vreme odustanite od ovog tradicionalnog načina pripremanja jela, i zadovoljite se malo dijetalnijim formama.

Naravno, i dalje možete koristiti začine.

Dijetalni paprikaš

Ako ste navikli da paprikaš spremate klasično, sa zaprškom i na masti, pokušajte da ovo postane obrok koji ćete obožavati: umesto zaprške, samo obarite pileće meso, te ga isperite u hladnoj vodi kako biste odstranili vodu u koju je puštena mast od mesa. Zatim meso dalje kuvajte sa šargarepom i nekoliko krompira (što manje).

Paprikaš spada u ona kuvana jela koja, kada se kuvaju u manje kaloričnoj verziji, uglavnom ne gube svoj ukus.

To posebno važi za slučajeve u kojima u kuvana jela i dalje dodajete svoje omiljene začine.