Direktne strane investicije

Direktne strane investicije predstavljaju slanku spasa za posrnule privrede u procesu restruktuiranja i prelaska sa planskih privreda odnosno komunisticke ekonomije na kapitalisticki nacin poslovanja.

Direktne investicije koje daju najbolje rezultate su “greenfield investicije“. Greenfield inveticije su inveticije gde strani ulagac dolazi u neku zemlju i otvara novo preduzece, na mestu gde do sada nije bilo predhodno nekog poslovnog subjekta. Odnosno otvara novi proizvodni pogon, jednostavno receno.

U bivsim jugoslovenskim republikama vecina stranih direktnih investicija dolazi u obliku kupovine vec postjecih preduzeca u procesu prestruktuiranja i promene vlasnistva. Sto ima dosta pozitivnih ali isto tako i negativnih strana. Strani ulagaci vecinom ne zele zadrzati svu radnu snagu koju zateknu u postojece preduzecu. Sto dovodi do odpustanja radnika a samim tim i socijalnih problema. Pozitivne strane se ogledaju u ponovnom pokretanju proizvodnje, donosenju nove tehnike iz zemlje investitora cime se povecava proizvodnja i proizvode kvalitetniji proizvodi.

Takodjer dolazi i do pozitivnih efekata na okolinu tako sto strani investitor dovodi i svoj menadzment Osim nove tehnike. Strani menadzment uci domace strucnjake novim nacinima delovanja i vodjenja firme. Time dolazi do prelivanja znanja na domaci menadzment koji posle odlaskom u druge firme nosi sa sobom i dobijena znanja od stranih menadzera.

Tesinic Djordje

Rodjen 08.09.1976 u Rep.Hrvatskoj-Sisak. Zavrsijo srednju ekonomsku skolu u Kostajnici. Visu Polovnu skolu smer marketing u Beogradu. Fakultet i magistarske studije, smer medjunarodno poslovanje ,zavrsijo u Sloveniji-Maribor.Ozenen, otac jednog decaka od 9 godina. Zivim i radim u Austriji-Bec od 2001 godine.