Dnevne sobe i namestaj u njima

Kutak u kojem čovek, posle spavće sobe, provodi najviše vremena jeste dnevni boravak. Kada je reč u ulozi dnevne sobe, onda je to pre svega da ukućanima obezbedi prijatnost boravka i da bude prostorija u kojoj ćemo dočekivati goste. Vlasnici stanova, kuća, moraju voditi računa o nekoliko bitnih stvari kada je u pitanju njihova dnevna soba. Tu se pre svega misli na stil, elemente prostorije, boje zidova i dr. Posebno je važno voditir ačuna o svakom detalju prilikom uređenja dnevnih soba malih dimenzija. Tada je od izuzetne važnosti da se iskoristi svaki deo prostora, i da svaki komad nameštaja u dnevnoj sobi nađe svoje mesto i u funkcionalnom i u estetskom smislu. Iz tog razloga, uređenje malih dnevnih soba za arhitekte predstavlja istinski izazov. Tu je potrebno pomiriti potrebe i želje ukućana, sa količinom prostora koji se nalazi na raspolaganju. Ukoliko uspe da pomiri te dve stvari, arhitekta je u suštini uradio pravilan posao.

 

Dnevni boravak I stil

Prvi korak pre početka procesa adaptacije vaše dnevne sobe, mora biti odluka koja se tiče stila. Neophodno je imati dobar plan, stil koji je jasno definisan jer se na taj način postiže ušteda u novcu ali I vremenu. Standardna greška vlasnika enterijera jeste kada pokušava sa kombinacijom dva ili više stilova koji nisu komplementarni. Naravno, to ne znači da miksovanje stilova ne treba primenjivati, ali ukoliko se za to odlučite, savetujemo da se obratite profesionalnim dizajnerima koji će svojim savetima doprineti optimalnom izgledu vaše dnevne sobe. Kada govorimo o primeru lošeg miksovanja stilova,  to je kada pokušate u istu prostoriju da smestite dve stolice koje su različitog dizajna.

 

Namestaj za dnevne sobe

Posle odluke koja se tiče stila, na red dolazi ona koja se tiče elemenata koji će se u toj prostoriji naći. Pod elementima pre svega podrazumevamo namestaj za dnevne sobe. Vlasnik enterijera se pre svega mora zapitati da li je bolje kupovati garniture ili pojedinačan nameštaj. Garniture su uglavnom naj praktičnije rešenje jer su svi elementi istog dizajna I u skladu. Ono što je nedostatak ove odluke jeste što sa sobom nosi I velike troškove, ali to ne mora uvek biti tako.

Ako se pak vlasnik odluči za kupovinu pojedinačnih komada nameštaja, onda mora imati dobre dizajnerske sposobnosti. Prilikom kupovine ovog tipa nameštaja, treba voditi računa da stilovi u najmanju ruku budu slični. Napomenuli smo već da pogrešan miks stilova može biti potez koji će narušiti izgled vaše dnevne sobe.

A kada je reč o materijalu od kog je nameštaj proizveden, I tu treba voditi računa. Na tržištu je najzastupljeniji nameštaj od:

Univera

  • Medijapana
  • Stakla
  • Okovi

Prilikom uređenja malih prostora, kao što smo to već naveli u uvodu samog teksta, posebno treba voditi računa o uklapanju svih delova nameštaja u zadovoljavajuću estetsku i funkcionalnu celinu. Svaki komad nameštaja treba da ima svoje mesto i ulogu u prostoru, a svaki centimetar prostora bi trebao biti pravilno iskorišćen. Ukoliko se opremanju prostora nameštajem ne pristupi na taj način, vrlo lako se može ući u problem nedostatka prostora za sve ono što je investitor naumio.