Dom za starije i nemoćne

Sigurno ste više puta u novinama pročitali ili gledali na televiziji “horor” priče o stvarima koje se događaju u staračkim domovima i vaš zaključak je bio da tamo sigurno nećete otići pod stare dane kao i to da nećete starijeg člana svoje obitelji smjestiti u neki od tih domova.  Iako ima raznih ružnih priča i raznih loših događanja, nije sve tako crno. Postoji velik broj domova za starije i nemoćne koji imaju medicinsku, higijensku i prije svega vrhunsku ljudsku uslugu, tako da boravak starije osobe u takvom obiteljskom domu bude upravo onakav kakav ona to zaslužuje – ugodan i dostojanstven.

Dom za starije i nemoćne mora biti mjesto gdje će starija osoba imati izvrsnu medicinsku uslugu, imati zadovoljavajući društveni život, duhovne sadržaje ako to preferira, mjesto gdje će biti kvalitetna hrana te mjesto gdje će joj biti osigurano ugodno druženje s ostalim stanarima tog doma. Ukratko, dom za starije i nemoćne, također poznat pod nazivom – obiteljski dom,  mora biti mjesto gdje će starija osoba ugodno provesti svoju starost.

Kada tražite obiteljski dom gdje ćete smjestiti starijeg člana svoje obitelji, vjerojatno je jedna od važnijih stvari kod odabira i cijena. Iako ekonomske prilike i nisu na zavidnoj razini, cijena nikako ne bi smjela biti jedini faktor kod odlučivanja u koji dom smjestiti stariju osobu. Cijene smještaja se obično kreću od 3.5-6 tisuća kuna, ovisno o više faktora. S obzirom da danas svaki ozbiljniji obiteljski dom za starije i nemoćne ima svoje internet stranice – neka to bude vaša polazna točka pri traženju najprikladnijeg doma.

Pogledajte što nude i gdje se nalaze domovi, dobro usporedite sve usluge što nude te na temelju toga kontaktirajte nekoliko njih koji vam se čine najbolji. Kada dobijete odgovore sa svim informacijama koje ste tražili, odaberite nekoliko njih koji vam se čine najozbiljnijima te ih osobno posjetite i osobno se uvjerite u ono što su vam napisali. Kada ste već tamo, dobro promotrite interijer i eksterijer, pogledajte sobe i ako je moguće malo popričajte sa stanarima doma za starije i nemoćne tako da iz prve ruke dobijete informacije o usluzi i uvjetima u domu.

Kada napokon na temelju svih relevantnih informacija, zajedno s osobom koja će biti smještena u dom, odaberete obiteljski dom koji vam se čini najbolji te smjestite starijeg člana vaše obitelji u njega, neka to ne bude kraj priče. Redovito dolazite u posjetu vašem članu obitelji, redovito s njim razgovarajte o usluzi i njegovom zadovoljstvu i potrudite se da vaš član obitelji provede svoje zlatne godine u domu za starije i nemoćne dostojanstveno i najbolje moguće.