Elektronske cigarete štetne po zdravlje?

Nedavna istraživanja Instituta u Viskonsinu pokazala su da rizik od bolesti i oboljenja disajnih puteva nije eliminisan ako se koriste elektronske cigarete.

Zabluda je da elektronske cigarete uklanjaju rizik od nastanka tumora na plućima, polipa i astmatičnih napada, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 500 ispitanika u Institutu u Viskonsinu. Američki istraživači želeli su da pokažu da li elektronske cigarete pokazuju rizične efekte, tj. da li je stepen obolevanja njihovom upotrebom veći, manji ili isti u odnosu na obične, duvanske cigarete. Ispostavilo se da je rizik manji za 70%, ali preostalih 30% ostaje. Potrošači koji su bili u zabludi da elektronske cigarete mogu da budu bezbedne za njihova pluća i druge disajne organe treba da imaju to na umu kada procenjuju koliko će nikotinskog isparenja želeti da unesu preko elektronske cigarete.

Zašto je tako?

Elektronske cigarete sadrže nikotinsku uljanu tečnost koja osim arome ne sadrži išta drugo. Vodena para koja nastaje zagrevanjem te tečnosti čini elektronske cigarete zanimljivom simulacijom prave, duvanske cigarete. Ta karakteristika da ne sadrži druge supstance i da nema sagorevanja slobodnih radikala značajno umanjuje rizik od oboljevanja, ali rizik ipak postoji. Unošenjem tog isparenja iz elektronske cigarete ipak se unosi opasna materija nikotin, i to na isti način kao obične cigarete, pa on prolazi istim disajnim kanalima – preko usta do dna pluća. Različite vrste punjenja za elektronske cigarete nude različite doze unetog nikotina po unetom dimu, što olakšava neprirodna oštećenja koja kasnije mogu prerasti u tumor. Elektronske cigarete zagađuju samo vazduh koji unosi osoba koja ih puši, a tek izdisajem te materije dospevaju u vazduh oko pušača. To znači da su pasivni ppušači znatno manje ugroženi od onih koji puše elektronske cigarete u poređenju sa istim okolnostima sa duvanskim cigaretama.

Istraživači upozoravaju, međutim, da su svi ispitanici kod kojih je poređeno kako njihovi organizmi reaguju na elektronske cigareteprethodno godinama pušili obične cigarete i da bi se rezultati možda razlikovali da je reč o onima koji su prvo pušili elektronske cigarete. To ograničenje ne znači mnogo u praksi, jer skoro sto procenata korisnika elektronske cigarete počeli su da je koriste da bi se odvikli od duvana, a ne da bi otkrili novi užitak. Takođe, ako postoji rizik izazvan prethodnim dugogodišnjim korišćenjem duvanskih cigareta, a elektronske cigarete ga pospešuju ili bar ne sprečavaju, korisnici elektronske cigarete bi na to trebalo da budu upozoreni pri kupovini, jer od te činjenice zavisi i buduća upotreba proizvoda.

Posle objavljivanja rezultata o ovome u SAD i EU pokrenute su mnoge inicijative i peticije koje su u vezi sa distribucijom za elektronske cigarete i njihovom dostupnošću na slobodnom tržištu. Američka zdravstvena organizacija ne podržava korišćene elektronske cigarete, iako je ne zabranjuje. Mnogi stručnjaci tvrde da su istraživanja uzaludna za elektronske cigarete koje su još u fazi svitanja, a oni drugi kažu da smo prebrzo i nekritički poverovali u bezazlenost proizvoda koji sadrži nikotin. Istina nije ni crna ni bela, pa sami procenite da li ćete i dalje koristiti elektronske cigarete. Znajte činjenice o njima kao što su rezultati ovog istraživanja, ali ako nemate drugog načina da ostavite duvan – izaberite manje zlo.

Još informacija o tome zašto kupiti elektronske cigarete možete potražiti na ovom linku http://www.elektronske-cigarete.org/