Estetska stomatologija – stvarna potreba ili pomodarstvo?

Najmlađa grana stomatologije, u skladu sa novonastalim potrebama pacijentkinja i pacijenata, je upravo estetska stomatologija. Ranije se, kao što znamo, vise pažnje posvećivalo funkcionalnosti. Bilo je važno da ga ima i da zub ne boli. Danas, sa druge strane, vlada drugacije pravilo, odnosno potreba. Da pored potrebe za funkcionalnošću, rešenje bude i estetski prihvatljivo.

Kao u svemu, tako i u estetskoj stomatologiji, o ukusima ne treba raspravljati. Međutim, stomatologija, kao nauka teži da iznedri rešenja koja su najbliža prirodnom izgledu zuba. Modni trendovi diktiraju potrebu da se menja boja zuba u još beliju, kako bi se sugerisalo zdravlje usne šupljine ali i čitavog organizma. Pored poruke o zdravlju, blistavo beli zubi danas šalju porukui o društvenom statusu. Zahvaljujući inovativnostima u oblasti estetske stomatologije, naši pacijeti mogu dobiti Holivud smile o kakvom su oduvek maštali!

U estetskoj stomatologijiji, naglasak je na umetnosti stomatologije, ne samo na nauci. Estetska stomatologija se bavi ulepšavanjem izgleda zuba i osmeha u celini. Ukoliko želite da se bavite estetskom stomatologijom neophodno je da imate oštro oko, da poznajtete anatomiju zuba i da imate opširno znanje o materijalima, metodima i procesima koji se u ove svrhe koriste.

Bilo da vam je potrebna neka fina mala popravka ili sa druge strane velika promena, neophodno je da pored sebe imate dobrog stomatologa koji će ispuniti vaše zahteve, ali koji će u isto vreme imati savršen osećaj za estetiku i uklapanje. Jedino tako ćete dobiti najbolje rezultate.

U najboljim zubarskim ordinacijama u Beogradu možete dobiti različite usluge iz oblasti estetske stomatologije. Najpoznatija i najčešće tražena usluga je usluga izbeljivanja zuba. Svako ko želi da iskoristi potencijal svog osmeha treba da se podvrgne ovoj intervenciji, za koju je neophodno izdvojiti oko 150 eura.  Ukoliko imate prave i krupne zube, izbeljivanje zuba može biti prvi i najkraci korak ka ostvarenju Holivud smile-a.

Young man carries his girlfriend on his back in the park

Ranije se koristio amalgam za ispunjavanje zubne šupljine, danas se koristi kompozit. Počevši od amalgana, stalnim unapređivanjem materijala, došlo se do rešenja koje više odgovara materijalu od kog se sastoji prirodan zub. Neprimetne bele plombe, danas predtavljaju u potpunosti prihvaćen metod ipunjavanja zubnih šupljina.

Usluge koje spadaju u oblast estetska stomatologije: izbeljivanje zuba, kompozitni ispuni, kompozitni inleji, keramički inleji, keramičke fasete(viniri), keramičke krune, profesionalno čišćenje zuba, nakit za zube (cirkon na zubu).

Cena dostizanja efekta holivud smile zavisi od mnogo faktora. Jedan i najvažniji je trenutno stanje vaših zuba i sam plan kako izgled postojećih zuba unaprediti i postići pravo estetsko savršenstvo.

Sve češće na televiziji i ostalim medijima možemo videti blistavo bele, krupne zube. To su najverovatnije u pitanju zubni implanti u kombinaciji sa bezmetalnim krunicama. Cena zubnih implanata u jednoj od najpoznatijih stomoatoloških ordinacija u Beogradu iznosi oko 400 eura, dok je cena bezmetalne krunice oko 200 eura.

Lasersko beljenje zuba na domaćem tržištu iznosi oko 150 eura, dok su fasete od kompozita 50 eura. Za vinire, koje značajno mogu pobošati izgled vaših zuba, neophodno je izdvojiti 220 eura.

Cena Holivud smile-a sama za sebe nije zanemarljiva, ali u poređenju sa količinom zadovoljstva, samopouzdanja i samopoštovanja možda i jeste. Šta vi mislite?