Francuska dijeta

Pročitali ste ili čuli bezbrojne informacije o dijetama, no znate li zaista kako izgubiti kilograme i steći vitkost bez mučenja, prehrambenih poremećaja ili naprosto neuspjeha? Da biste to uspjeli, trebate slijediti odredene principe zdrave prehrane, ali i slušati svoje tijelo i osloboditi se tiranije niskokaloričnih dijeta i depresivnih misli o odricanju: da biste smršavjeli, ne morate jesti manje nego bolje!
To u svojoj metodi Smršatjeti spavajući predlaže Christophe Giracon, čija je knjiga francuska dijeta postala bestseller u Francuskoj te je vrlo popularna medju modelima zbog čega je mnogi nazivaju i manekenska dijeta. U jednoj od strategija on predlaže da se hranom tope masnoće, uz pomoć jednadžbe vitkosti i formule za brojenje kalorija. Nije riječ o dijeti nego o programu uravnotežene prehrane bez dva neprijatelja dijete: odricanja narnirnica, što otežava dijetu i dovodi do toga da se nakon nje prejedete, i kontroliranja unesenih kalorija uz pomoć kalkulatora i vage, što je često uzrok odustajanja od dijete zbog složenosti i zamora.

Francuska dijeta pravilo br. 1. Kalorije su potrebne vašem organizmu
Da bi funkcionirao, vašem je organizmu potrebna energija koju daju kalorije. Odričući se hrane iscrpljujete se i izgladnjujete. Muče vas nagli umor, nervoza i napadaji gladi između obroka. Nakon nekoliko dana ne možete to više podnijeti i popuštate iskušenju: počinjete jesti puno slatkoga i grickalica koje sadrža puno kalorlia. To je refleks preživljavanja: tijelo vas sili da uzimate više kalorija za metabolizam i aktivnosti. Jeste li ikad vidjeli auto koji ide bez goriva? Zato prije nego što okrivite kalorije, razmislite je li vaša prehrana dovoljno obilna s obzirom na energiju koju trošite. S tri dnevna obroka i ponekim zalogajem između, vodeći računa o kvaliteti hrane, dat ćete svom organizmu dovoljno energije, spontano mršaveći, bez napora i povećavajući vitalnost. Ključna ideja: Ne pokušavajte dijetom izgubiti potrebne kalorije: ne postoji dobra prehrana niti trajna i korisna dijeta ako tijelo nije zdravo i nedostaje mu energije.

Francuska dijeta pravilo br. 2. Potražite dobre sastojke, koji pomažu u mršavljenju
Tijelo sagorijeva kalorije da bi moglo funkcionirati (disanje, krvotok, rad srca), jesti i probavljati hranu, kretati se, regulirati tjelesnu temperaturu, baviti se fizičkim aktivnostima… Zašto se odreći energije nužne za zdravlje? Za-što pojesti nešto sitno između ob-roka i patiti od napada gladi? Ako ste preteški, jedete previše i loše i ne uzimate u obzir da sve namirnice nemaju isti broj kalorija, da nije potrebna ista količina energije da se one probave i da ne utječu jednako na tjelesnu težinu. Gramom bjelančevina ili ugljikohidrata (zvani i šećeri) unosite četiri kalorije, gram masnoće donosi devet kalorija. Kada unesete 100 kalorija bjelančevina, potrošite ih 25, od svakih 100 kalorija šećera koje unesete potrošite 15, a od unesenih 100 kalorija masnoće potrošit ćete samo četiri. Osim toga, višak bjelančevina vrlo se malo uskladištava, šećeri djelomično, a masnoće gotovo sve.
Kijučna ideja dijete: Da biste smršavjeli, ne morate trpjeti glad nego promijeniti odnose i kvalitetu vaše prehrane: vaš su neprijatelj masnoće (bogate kalorijama koje se nakupljaju u tijelu), a saveznik bjelančevine, koje dopuštaju mršavljenje iako jedete (jer sadrže manje kalorija, a njihovom se probavom troši mnogo energije i rijetko se nakupljaju u tijelu).

Francuska dijeta pravilo br. 3. tri obroka dnevno
Da ne biste izgubili potrebnu energiju, ne preskačite obroke. Dobro doručkujte (npr. tri kriške integralnog kruha s maslacem, kuhano jaje, neko voće, šalicu čaja ili kave bez šećera ili pak zdjelicu zobenih pahuljica s poluobranim mlijekom, komad voća i šalicu čaja ili kave bez šećera), da biste započeli dan i izdržali cijelo jutro. Oko podneva pojedite nešto konkretno, da biste napunili zalihe do veceri (npr. naribane mrkve, zečevinu u umaku, tjesteninu i nemasni jogurt ili salatu od repe, piletinu, krumpir i sir bez masnoće). Večera mora biti lagana, jer se sva potrošnja upola smanjuje tijekom noći (npr. juha od povrća, kuhano jaje, zelena salata i voćni kompot ili juha od povrća, salata od rajčice s bosiljkom, voće, torta od sira). Sjetite se da je za osjećaj sitosti potrebno jesti 20 minuta. Dajte prednost salati.
Ključna ideja dijete: Najvaznije je da ne osjećate glad. Ako vam je potrebno, trima glavnim dodajte i dva meduobroka, ali potrudite se da sadrže što manje kalorija. Rajčice, celer, krastavci, mrkve…