Glavne turističke atrakcije Filadelfije

Neverovatna mešavina domaćinskog šarma i urbanog tempa, Filadelfija u Pensilvaniji SAD, nudi putnicima mnoštvo zanimljivih tema. Kao trgovački, obrazovni i kulturni centar, ovaj grad uvek može nešto novo da ponudi. U vazduhu Filadelfije može se osetiti sloboda i sreća, a svaki detalj, koji primetite u gradu i selu predivnog karaktera, odiše životom. Turističke atrakcije su raznovrsne, od umetnički, arhitektonskih do modernih urbanih elemenata, a najvažnija su brojna istorijska mesta.

Turističke atrakcije Filadefije, koje treba obići

Independence Hall – Kao mesto rođenja SAD-a, Independence Hall odiše istorijskim šarmom i dubinom. Kao mesto gde je usvojen Deklaracija o nezavisnosti 1776. od strane Thomas-a Jefferson-a i donet prvi Ustav SAD-a u pisanoj formi 1787., Independence Hall je jedna od najposećenijih atrakcija Filadelfije. Sagrađena od crvene cigle u gregorijanskom stilu sa kulom sa satom, odiše svakim delom istorijom. Najznačajnija prostorija je skupštinska sala, gde je George Washington proglašen vrhovnim komandantom kopnene vojske. Ispred zgrade se nalazi veliki kip George-a Washington-a i počasna plaketa političkim velikanima, kao što su Abraham Lincoln i John F. Kennedy.

Elfreth’s Alley – Smeštena između ulica Arch i Race, u 2. ulici, Elfreth’s Alley dočarava sliku 1700-ih godina – ovo je najstarija stambena ulica u SAD-u, u kojoj se može videti kako je nekada izgledala kolonijalna Filadelfija. Uske, kaldrmisane ulice, okružene jednostavnim kućama od cigle, koje su sagradile nekadašnje zanatlije i njihove porodice. Tu se nalazi i Elfreth’s Alley muzej, i pogledajte dve obnovljene kuće, od kojih je jedna bila rezidencija stolara, a druga krojača. Tokom praznik Fete Days – jedan vikend u junu – posetiocima je omogućena besplatna tura, tokom koje mogu obići ove kuće.

Liberty Bell – Smešten u ulici Chestnut, Liberty Bell ponosno stoji između 5. i 6. ulice Filadelfije. Stojeći licem u lice sa Independence Hall-om, ovo zvono se smatra najupečatljivijom turističkom atrakcijom Filadelfije. Poznato po svom istorijskom značaju, kada je zvonilo kao poziv lokalnom stanovništvu tokom donošenja deklaracije u Državnom domu (sada Independence Hall), Liberty Bell je bio ppoznat pod nazivom the State House Bell do 1830. kada dobija današnji naziv. Prvobitno se nalazio unutar Independence Hall-a pre nego što je izmešten na današnju lokaciju u staklenom paviljonu, i privlači ogroman broj turista. Svojom aurom i šarmom u potpunosti isijava moć slobode.

Zoološki vrt Filadelfije – Otvoren 1874. povodom stogodišnjice nezavisnosti, zoološki vrt se nalazi u blizini parka Fairmont Park. Kao dom za više od 2.000 životinja i drugih atrakcija, ovaj vrt ima prvoklasne objekte namenjen posetiocima, koji žele da vide životinje u zatvorenom. Neki delovi, koji su najinteresantniji turistima, su kuća reptile I amfibija, rezervat primata, kuća ptica, afričke biljke, kraljevstvo mesožder i predivan dečiji zoološki vrt. Upotpunite posetu zoološkom vrtu, letom u balonu na visini od 120 m i uživajte u predivnom pogledu na zoološki vrt i ceo Fairmount park.

Neke od ostalih turističkih atrakcija Filadelfije su:

  • Fort Mifflin
  • City Hall
  • Congress Hall
  • Eastern State Penitentiary
  • Society Hill Historic District
  • Pennsylvania Academy of Fine Arts Museum
  • Philadelphia Museum of Art
  • Rodin Museum
  • Germantown Historical Society Museum
  • Franklin Institute Science Museum

Sa brojnim restoranim i radnjama, Filadelfija je idealno mesto za porodični odmor.

Kao i mnoga druga mesta širom SAD-a, i Filadelfija je obuhvaćena jednim od brojnih Work and Travel program paketa, koji Vam može omogućiti da uz rad u SAD-u obiđete ovaj fenomenalni grad.