Gletovanje zidova

Kada je reč o gletovanju zidova, ono spada o u pripremne radove koji se tiču moleraja. Glet masa predstavlja prvi sloj koji se nanosi na zidove, a potom se na nju uvek nanosi još jedan, poslednji sloj. Taj poslednji sloj najčešće čini boja, ali isto tako i tapet ili neka druga tehnika.

Gletovanje zidova predstavlja proces kojem  se pristupa na nekoliko načina u zavisnosti od toga koji se sloj nanosi kao završni, tj.  pre gletovanja neophodno je znati šta se nanosi na glet kako bi se postigao željeni efekat. Ovo je jako važno jer postoje različite vrste gleta kao i različite tehnike nanošenja istog. Ako se svaki od zahteva ispoštuje, samim tim će i kvalitet radova biti na visokom nivou.

Potreba za  gletovanjem zidova

Kao što je rečeno gletovanje nikad nije završni sloj, pa se samim tim mora izvesti pre završnog krečenja, tj. bojenja zidova. Zašto je to tako? Gletovanjem se uklanjaju i popravljaju neravnine koje nastaju u procesu adaptacije stana. Upravo je zato gletovanje jedna od najbitnijih i najpotrebnijih radnji prilikom izvođenja radova.

Priprema podloge

Radnja koju treba uraditi prilikom procesa gletovanja jeste priprema zida. To podrazumeva da ukoliko je zid prljav ili mastan, potrebno ga je očistiti. Nakon te radnje, tj. kada se zid očisti i osuši, pristupa se nanošenju podloge za gletovanje.

 Postupak gletovanja

Glet masa 

Prvi sloj glet mase, koji se koristi prilikom gletovanja zidova, potrebno je da bude nešto gušći, nego recimo naredni slojevi. Priprema glet mase vrši se pomoću miksera kojim se mešaju glet masa i voda. Deblji sloj gleta nanosi se ukoliko su neravnine veće što podrazumeva da glet masa u tom slučaju mora biti gusta.

Nanošenje glet mase 

Nakon mešanja glet mase, potrebno je istu ostaviti petnestak minuta da odstojim, kako bi aditivi u masi odreagovali. Nakon pomenutog vremenskog intervala, ponovo promešati i pristupiti procesu gletovanja.

Preduzeće Jugenterijer se već dugi niz godina uspešno bavi završnim radovima u građevinarstvu, odnosno renoviranjem i adaptacijom stambenih i poslovnih prostora.

 

Za više informacija o našoj kompaniji posetite sajt www.jugenterijer.rs