Godina čovjekolikih majmuna u zagrebačkom ZOO-u

Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija (EAZA), čiji je član i zagrebački zoološki vrt, ove je godine usmjerilo pažnju na čovjekolike majmune – na sve posebnosti ovih čovjeku najsličnijih životinja, na brzinu njihovog nepovratnog nestajanja te na probleme s kojima se oni svakodnevno suočavaju.

Čovjekolikim majmunima prijeti opasnost od izumiranje zbog krivolova, uništavanja staništa i bolesti koje ih pogađaju. Danas ima 6 vrsta velikih čovjekolikih majmuna i 16 vrsta gibona, a prema IUCN-ovoj Crvenoj listi, svaka je vrsta u nekoj od kategorija ugroženosti. Hainanski gibon (Nomascus hainanus), na primjer, na rubu je izumiranja, a brojka od samo 20 jedinki u prirodi zvuči zastrašujuće. Ni populacija zapadnih nizinskih gorila (Gorilla gorilla gorilla) nije u boljem položaju s manje od 400 jedinki u prirodi.
Sprečavanjem nestajanja čovjekolikih majmuna ne pomažemo samo tim prekrasnim i veličanstvenim životinjama već i čitavom ekosustavu tropskih šuma. Čovjekoliki majmuni bitna su karika šumskog prehrambenog lanca te izravno sudjeluju u rasprostranjivanju sjemenki mnogih biljnih vrsta koje tamo obitavaju.

Uz poticanje svijesti o velikim problemima koji prijete čovjekolikim majmunima i zasnivanje fondova, cilj EAZA-ine kampanje također je i sakupljanje sredstava za pomoć projektima zaštite. Odabrani projekti zajedno pokrivaju sve čovjekolike majmune.

Izdvojeni projekti su:
– Awely Green Caps – bave se problemom krivolova i ilegalne trgovine bonobo čimpanzi u Demokratskoj Republici Kongo
– FFI Cao Vit Gibbon Conservation Project – upućuju na gubitak staništa istočnih crno-krestih gibona u Kini
– Kinabatangan Orangutan Conservation Programme – žele dugoročno osigurati opstanak orangutana na Borneu
– Dja Biosphere Reserve – upućuju na probleme čimpanzi i gorila u Kamerunu
Temeljni ciljevi kampanje:
– Smanjenje gubitka staništa i njegova povećana zaštita
– Smanjenje krivolova i trgovine (živim i mrtvim) čovjekolikim majmunima
– Podizanje svijesti javnosti o navikama potrošača kako bi smanjio pritisak na čovjekolike majmune i njihova staništa
– Skupljanje novca za osnivanje fonda iz kojeg će se dugoročno financirati projekti očuvanja i zaštite čovjekolikih majmuna