Haluga jabučni ocat

“Od pradavnih vremena ljudi su uočili blagotvorni utjecaj jabučnog octa na zdravlje pa su ga još u antičkim vremenima koristili kao konzervans, eliksir za poboljšanje zdravlja, dezodorans, tonik za vitalnost, snagu, dezinfekciju i zacjeljivanje rana. Jabučni ocat se u liječenju koristi najmanje 10 tisuća godina, a sam otac medicine Hipokrat ga je propisivao kao ljekoviti eliksir“, ispričala nam je Silvana Sambol, suvlasnica tvrtke Haluga d.o.o. koja se, uz ostalo, bavi proizvodnjom prvorazrednog jabučnog octa.

Prema njenim riječima, jabučni ocat u sastavu ima 19 od 22 važna minerala za rast, obnavljanje i održavanje organizma: kalij, natrij, magnezij, kalcij, bor, fosfor, sumpor, željezo, fluor. Uz to sadrži vitamine C, E, A, B1, B2, B6, betakaroten, bioflavonoide, pektin, jabučnu i octenu kiselinu.

„Koja je razlika između uobičajenog jabučnog octa koji se pojavljuje na hrvatskom tržištu i Haluga jabučnog octa?“, pitali smo gospođu Sambol.

„Ukoliko se koristi iz zdravstvenih razloga, od iznimnog je značaja čistoća i kontrola postupka proizvodnje. Haluga jabučni ocat je proizveden po svim pravilima struke u suradnji s Agronomskim fakultetom, a cjelokupnu proizvodnju su vodili i nadzirali tehnolozi s Agronomskog fakulteta što je jamstvo kvalitete i procesa proizvodnje. Uz to, jabučni ocat s godinama poboljšava kvalitetu. Može se reći, kao i za neke vrste konjaka, da što je stariji to je kvalitetniji. Haluga ocat je proizveden na prirodan način – starenjem u bačvama i star je 10 godina. Mi i to možemo dokazati. Čuva se zasebno u specijalnim bačvama, a pakira se isključivo u staklenoj ambalaži od 0,7 l. kako bi se sačuvao jedinstveni okus. Ispada hvalisavo, ali prateći pomno sve što se događa na tržištu octa u Hrvatskoj možemo sa sigurnošću konstatirati kako smo jedinstveni – i kvalitetom, i starošću, i tehnologijom prilagođenom najvišim standardima EU, ali i činjenicom da zbog dugogodišnje suradnje s Agronomskim fakultetom sve to možemo vjerodostojno i dokazati“.

Jabuka sadrži mnoge vitamine i minerale, kao što su pektin, beta-karoten, kalcij, željezo, fosfor i kalij. Osim toga, jabuka je izvor enzima i amino kiselina. Stoga je jabučni ocat je odlično sredstvo za čišćenje organizma. Ocat raskida naslage masti i sluzi u tijelu i na takav način poboljšava zdravlje jetre, bubrega i drugih organa. Jabučni ocat oksidira krv i smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka. Neutralizira patogene bakterije i toksične tvari, koje se mogu unijeti u organizam sa hranom te potiče zdravu probavu i rad crijeva. Provedena istraživanja su pokazala, da jabučni ocat pomaže ojačati srce, stabilizirati razinu šećera u krvi i smanjiti rizik od mnogih vrsta raka. Ocat tjera toksine iz organizma i potpomaže mršavljenju, objasnila nam je gospođa Silvana Sambol i zaključila: „Haluga ocat je kralj jabučnog octa u Hrvatskoj“.