Hemoroidi i nacini njihovog lecenja

Hemoroidalna bolest 

Prema određenim analizama i istraživanjima, hemoroidalna bolest je jedna od najzastupljenijih bolesti današnjice. Analize govore da od ovog jako neprijatnog oboljenja boluje preko 50 % populacije starije od trideset godina. Baš iz tog razloga se lečenju ovog oboljenja u novije vreme poklanja dosta velika pažnja.

Šta hemoroidi i kako se dele

Hemoroidi su ustvari proširene vene koje se pojavljuju u regiji čmara, ispod sluzokože završnog dela debelog creva. Pojavljuju se kao čvorići, odnosno kvržice, i po mestu gde se nalaze mogu biti spoljašnji ili unutrašnji. Po stepenu razvoja same bolesti delimo ih na hemoroide od prvog do četvrtog stadijuma.

Zašto nastaju i ko oboljeva

Hemoroidi nastaju kao posledica povećanog venskog pritiska. Nastaju na spoju atrterija i vena u završnom delu debelog creva, u situaciji kada je taj spoj stalno otvoren. Stalna otvorenost arterijsko venskog spoja dovodi do povećanja venskog pritiska, njihovog širenja, i pojave hemoroidalnih čvorića ispunjenih krvlju.

Neke teorije o nastanku ove bolesti govore da do nje dolazi usled uspravnog hoda čoveka koji dovodi do povećanja pritiska u hemoroidalnim venama. Sa druge strane, nasledni faktor koji doprinosi slabosti venskih zidova i ovde može igrati veliku ulogu. Prekomerna težina, neumerena i nepravilna ishrana kao i nedostatak fizičkih aktivnosti mogu biti uzročnici ovog oboljenja. Riziku od nastanka bolesti su više nego ostali izložene trudnice, osobe sa povećanom telesnom masom, sa hormonalnim poremećajima, problemima sa varenjem, zatvorom.

 

Simptomi hemoroida

Simptomi hemoroida  se u startu javljaju kao blago ružičasto krvarenje prilikom velike nužde. Ovo krvarenje je najčešće praćeno bolovima, grčevima, svrabom, grebanjem. Sa samim razvojem bolesti pojačava se i krvarenje, što dovodi do potrebe javljanja lekaru. Bitno je napomenuti da je mnogo korisnije i svrsishodnije javiti se lekaru sa pojavom prvih simptoma, nego čekati povećanje krvarenja, jer to već tada može značiti da su hemoroidi uznapredovali i da je potrebna hirurška intervencija.

 

Načini lečenja

Lečenje hemoroida se može obavljati hirurškim i nehirurškim metodama. U nehirurške metode spadaju korigovanje ishrane i samog načina života, sklerozatna terapija i postavljanje elastičnih ligatura. Nehirurške metode se koriste kod lečenja bolesti hemoroida prvog i eventualno drugog stadijuma. Kada bolest uđe u razvijeniju fazu neophodno je koristiti hirurške metode.

 

Hirurških metoda za odstranjivanje hemoroida ima mnogo, i one daju različite rezultate, a primenjuju se u zavisnosti od stepena razvoja samog oboljenja. Najsavremenija metoda je metoda uklanjanja hemoroida thd operacijom, kojom se ova boljka trajno rešava.