Idealna težina, zdravi ljubimac

Jedan kilogram nama možda ne izgleda puno. Znamo li što taj 1 kg viška predstavlja našim ljubimcima? Prema posljednjim istraživanjima otprilike 50% pasa je trenutno prekomjerne težine. Čak 20% pasa mlađih od 4 godine je pretilo. Postoji više razloga prekomjerne težine i pretilosti. Najčešći razlozi su prekomjerno hranjenje, manjak fizičke aktivnosti ili kombinacija oboje.

Kvaliteta života Vašeg ljubimca bitno je manja ukoliko ima problema s prekomjernom težinom

Slabo podnošenje fizičkog napora.
Smanjena kvaliteta života.
Kraći životni vijek.
Veći rizik od pojave slijedećih patologija:
• Bolesti koštanog sustava i zglobova (3 x veći rizik).
• Bolesti srca i dišnog sustava.
• Povećani rizik kod kirurških zahvata/anestezije.
• Povećana mogućnost pojave mokraćnih kamenaca.

Prehrana za ljubimca

Kod sprovođena dijete važna je pravilna veterinarska prehrana i praćenje stanja životinje svaka dva tjedna. Bitno je da se ne smanji količina klasične prehrane jer sve bitne hranjive tvari su uravnotežene u odnosu na energetski sastav hrane. Smanjenjem dnevne doze hrane smanjujete energetski udio ali uskraćujete i esencijalne hranjive tvari potrebne za pravilno funkcioniranje organizma. Smanjenom količinom unosa hrane probavljivost hrane raste i na taj način pas dobiva više iz hrane nego prije.

Što je potrebno?
• Odaberite odgovarajuću niskokaloričnu veterinarsku prehranu
• Hranite prema tablici hranjenja označenoj na pakiranju
• Prilagodite količinu hrane ovisno o rezultatima
• Svaki dan izvažite potrebnu količinu hrane
• Izvažite životinju svaka dva tjedna
• Brzina gubljenja tjelesne mase treba biti od 1% do 3% ukupne tjelesne mase tjedno

Fizička aktivnost ljubimca

Fizička aktivnost jednako je važna kao i prehrana kod prevencije i ostvarivanja smanjenja tjelesne težine. Redovita aktivnost je bitna za sve životinje i važno je održavati konstantnu razinu tjelovježbe. Najbolje je imati manje dnevne serije aktivnosti umjesto povremenih „dugih šetnji“. Fizička aktivnost ne sastoji se samo od „šetnje psa parkom“ nego uključuje općenito kretanje, igru, mentalnu i fizičku stimulaciju, šetnju, trčanje, zadatke.
Kod kreiranja plana aktivnosti važno je uzeti u obzir postojeće bolesti psa i u skladu s mogućnostima prilagoditi i postepeno povećavati razinu aktivnosti.
Najvažnije je biti dosljedan u zacrtanim planovima.

Nekoliko savjeta za uspješno provođenje programa za gubljenje viška težine

Najvažniji je dosljednost.
1. Usporite uzimanje hrane, neki psi jednostavno bez kontrole količine unosa pojedu svoj obrok. Koristite posebne zdjele koje usporavaju hranjenje, postoje i lopte koje polako otpuštaju granule…
2. Povećajte broj obroka na 3 ili 4 dnevno, minimalno 2, tako ćete ublažiti napade gladi između obroka.
3. Izvažite dnevnu količinu hrane za nekoliko dana unaprijed (npr. izvažite dnevne količine za tjedan dana unaprijed u manje plastične vrećice, ovime ćete uštedjeti vrijeme i zadržati razinu preciznosti u smislu kontrole dnevnog unosa hrane).
4. Redovito, svaki tjedan u graf na poleđini ovog kartona upišite tjelesnu težinu i pratite napredak dijete, stavite graf na frižider da vam često bude pred očima, vašim i vaših ukućana.
5. Učinite sve potrebno da vaši ukućani budu svjesni da je pas na dijeti, te ih informirajte o programu za smanjenje viška težine.
6. Ako je vaš ljubimac pod određenom terapijom, npr. dobiva tablete u grudici sira, obavijestite o tome veterinara budući da je možda potrebno korigirati dnevnu količine hrane jer i taj sir ima određenu energetsku vrijednost.
7. Izbjegavajte koliko je god moguće poslastice, ako je nemoguće potpuno ih izbaciti, potrebno je uzeti energetsku vrijednost poslastica u obzir kod propisivanja dnevne količine hrane, posavjetujte se sa svojim veterinarom.
8. Ako sami nikako ne možete osigurati potrebnu fizičku aktivnost vašem psu, potražite pomoć obitelji ili prijatelja, određena fizička aktivnost nužno je potrebna da bi ovaj program bio učinkovit.
9. Prvi mjesec je u pravilu najzahtjevniji, poslije ćete već moći jasno vidjeti napredak. Početna propisna količina hrane je doslovno točka od koje se kreće, moguće je da ćete trebati prilagoditi dnevnu količinu hrane kako bi se ostvario željeni ritam gubitka težine (nemaju svi psi isti metabolizam, a i intenzitet fizičke aktivnosti može varirati). Željeni ritam gubitka težine je oko 1-2% tjedno (npr. okvirno govoreći pas težak 20 kg trebao bi gubiti oko 300 grama tjedno).
10. Uvijek imajte na umu koristi koje idealna težina ima na zdravlje vašeg ljubimca:
• Skidanjem suvišne tjelesne mase smanjujete sve pridružene rizike za zdravlje.
• Povećava se kvaliteta života ljubimca.
• Očekivana životna dob je duža ako pas ima idealnu težinu.
11. Ako imate više pasa, morate paziti da si međusobno ne kradu hranu, prema potrebi hranite ih u odvojenim prostorijama.

Kvaliteta života Vašeg ljubimca bitno je manja ukoliko ima problema s prekomjernom težinom. Zato mu pomozite sa balansiranom prehranom – http://www.royalcanin.com.hr/idealna-tezina/idealna-tezina-z drav-ljubimac/idealna-tezina-zdrav-ljubimac