Igre našeg djetinstva Tetris i Pac-man

Tetris i Pac-Man su u danasnjem vremenu jedne od najpopularnijih igara, ipak ako ste pravi igrac valja znati
i njihovu istoriju:Tetris je  nastao u Rusiji oko 1985. godine i tada se nije prodavao “obicnim” gradjanima nego su samo privilegovani imali priliku da ga igraju.Tetris su napravili Alexey Pajitnov a pomogli su mu u tome Dmitrij Pavlovsky i Vadim Gerasimov.Naziv Tetris dolazi od grcke tetra ili “cetiri”. Tetris je igra puzli u kojem razni oblici izradeni od cetiri kvadrata padaju u bunar.Korisnik ih pomice lijevo ili desno kako bi ih organizirao na padnu na dno. Kad je crta kvadrata puna , linija otapa i svi dijelovi padaju prema dolje za jedan kvadrat.Kad se potrose svi oblici onda se igra zavrsava i pobjedjuje onaj koji ima najvise poena.Tetris je cak i danas jedna od najpopularnijih igara na svijetu a sama cinjenica za to govori da je on prodan u više od 125 milijuna primjeraka diljem sivjeta.Tetris je objavio za gotovo svaku platformu za video igre u posljednja dva desetljeca.A takodje je zanimljivo i napomenuti da tetris danas drzi svjetski rekord u ginisovoj knjigi rekorda po tome sto je to igra koje je najvise puta skinuta za konzole i mobilne telefone.Tetris je takodjer prva igra koja je poslata iz SSSR-a u SAD.A Rusi su takodje imali i svoje nacionalno izdanje.

Video igre su svakako danas jedne od najpopularnijih vidova zabave i razonode, medjutim vecina tih igara se
posle nekog vremena zaboravi, ipak je Tetris izuzetak, a za njim i  Pac-Man.Pac-Man je arkadna igra razvijena od kompanije Namco, a prvi put objavljen je u Japanu 22. svibnja 1980.Iznimno je popularan od izvornog izdanja pa sve do današnjeg dana, Pac-Man se smatra jednim od klasika medija, gotovo sinonimom za video igre, i ikonom popularne kulture 1980-tih. Nakon premijere, igraci su kasnije prograsili Pac-Man kao društveni fenomen.Naziv je dobio po Pizzi, omiljenom jelu stvaraoca ove igre.

Skoro da ne postoji osobe koja nije cula za Pac-Man, Pac-Man je ponovno objavljen u svakoj konzoli sto samo govori
njegovom popularnosti.Kada je Pac-Man 1980.te godine objavljen u listopadu u Americi, tada je prodan u 100.000 primjeraka samo u prvoj godini.A 1981. godine je objavljena i Ms.Pac-Man (Zenski Pac-Man) i takodje je stekla veliku popularnost kao i prva verzija Pac-Man-a.Pacmanov je uspjeh donio do  proizvodnje robe u obliku Pac-Man-a, proizvodnje igracaka, lutka, majci i naravno hrane.Ono sto je posebno za ovu igru je to sto je to prva igra koje dovela do tolike popularnosti da se sve to i napravi.A takodje je interesantno to da Pac-Man ima odprilike 256 nivoa, i skoro niko nije uspio da dostigne taj nivo.Pacman uskoro puno 34 godine, i jos uvjek je popularan kao i prvog dana.
Tetris i Pac-Man su najbolje igre ikada,dovele su do revolucije u igranju i pravu zabavu pravim igracima,na njih su se
trosili sati i isati igranja ovih dveju predivnih igara.A o njihovoj popularnosti cak i govori to da se i dan danas posle tridesetak godina prodaju originalni automati za ovde predivne arkadne igre preko 8000$ i da je za njih veliko trziste,i sto sve vreme odmice cijena raste! Dio igrica iz toga doba u formatu prilagođenom internetu potražite na online igrice portalu sa igrama.