Interaktivne table u nastavi

InteraktivnInteraktivna tabla u nastavie ili pametne table preuzimaju primat u obrazovnim ustanovama širom sveta i prete da u potpunosti potisnu obične zelene ili crne table iz školskih učionica. Trenutno je jedna od sedam učionica na svetu opremljena sa interaktivnim tablama ili interaktivnim uređajima. U Srbiji je situacija malo drugačija zbog sveopšte teške finansiske situacije u zemlji, ali neminovnost prelaska na interaktivnu nastavu utiče da se i škole u Srbiji sve više opremaju interaktivnim tablama.

Naša firma VIZIJA PLUS DOO, Novi Sad se bavi proizvodnjom i prodajom interaktivnih tabli i prvi smo na tržištu Srbije koji su proizveli interaktivnu tablu sa 55% domaćeg materijala i rada. Naša glavna prednost je niska cena i visok kvalitet proizvoda i time želimo da postignemo da što više osnovnih i srednjih škola u Srbiji bude opremljeno našim VISION interaktivnim tablama.

Pored interaktivnih tabli naša firma proizodi i bele školske table koje se već duže vreme koriste u radu obrazovnih institucija širom zemlje. Celokupna paleta proizvoda koje imamo u ponudi može se pogledati na našoj web adresi http://interaktivnetable.rs/.

Namera nam je da u narednom periodu razvijemo kontinuirani sistem obučavanja nastavnika i nastavničkog osoblja za korišćenje modernih interaktivnih tehnologija u nastavi. Razvijanje svesti o prenošenju znanja na interaktivan način je glavni preduslov da interaktivna nastava doživi pravi smisao i postane standard u obrazovanju. Dobro obučeni i pripremljeni nasavnici veoma lako mogu preneti znanje na učenike i uključiti ih u interaktivnu nastavu. Učenici su u ovom sistemu interaktivne nastave na prvom mestu i cela priča o interaktivnim učionicama je namenjena prvenstveno njima.

Kontinuiran proces učenja želimo da postignemo kroz organizovanje besplatnih seminara i radionica koji bi se izvodili u svakoj školi koja ze zainteresovana da svojim nastavnicima približi interaktivnu nastavu. Radionice i seminare bi izvodili naši predavači koji su visoki stručnjaci iz oblasti interaktivnih tehnologija. U planu je i oformljivanje internet foruma gde će se zaljubljenici u ovakvu vrstu tehnologije, entuzijasti i nastavnici koji rade na ovaj način susretati i razmenjivati iskustva, tekstove i informacije. Forum bi, po našoj zamisli, sadržao i download sekciju u kojoj će biti postavljene interaktivne lekcije. Lekcije koje su unapred pripremljene i pilagođen našem nastavnom planu i programu umnogome bi olakšale posao nastavnicima koji predaju putem interaktivnih tehnologija. Ulaznica na forum bila bi ta da svaki novi član postavi po neku pripremljenu lekciju, napravljenu u bilo kom edukativnom softweru (Lynx4, Mimio Studio, Smart software, itd).

LYNX 4 software za interaktivne table

Interaktivna tabla VISION TOUCH INTERACTIVE 78″ koristi, kao osnovni softver, LYNX 4 edukativni softver poslednje generacije koji se, pored ove table, može koristiti na svim modelima interaktivnih tabli (SMART, MIMIO, itd). Ovaj softver može se potpuno besplatno skinuti sa download sekcije našeg sajta http://interaktivnetable.rs/preuzimanje/  i isprobati u probnom periodu od 30 dana. Softver je dosta unapređen u odnosu na ranije verzije i sada se alatima, poput olovke za pisanje, uvećala, internet pretraživača,  pristupa mnogo brže i jednostavnije što omogućava da se predavač bolje snalazi u toku same przentacije i umnogome skraćuje vreme pripreme te iste prezentacije.

Jedna od glavnih prednosti novog softvera jeste integrisana galerija od preko 2,4 Gb matrijala namenjenih za kreiranje lekcija i prezentacija po želji predavača. Materijali su raspoređeni u grupe što olakšava pretraživanje galerije i brže pronalaženje resursa koji su u datom momentu potrebni.

Kada se sve gore navedeno uzme u obzir mora se konstatovati da interaktivna tabla VISION INTERACTIVE TOUCH 78″ i LYNX4 softver čine idealno rešenje za svaki predavački prostor.