Interpretacija snova – kratak vodič

Vjerovanje da snovi imaju uticaj i važnost na naš život datira još u najranije doba ljudske civilizacije. Najbolje o tome svjedoče naše, a i svjetske epske pjesme koje potiču iz narodnog usmenog stvaralaštva. Prisjetimo se samo naših epskih pjesama u kojima kažu da je san najistinitiji i ima proročko značenje ako dođe u zoru jer je to san, po vjerovanju naroda, san koji dolazi od Boga.

Prva naučna istraživanja, iz perspektive psihologije, počinju u 19. vijeku sa poznatim psihoanalitičarem i čovjekom koji je uradio mnogo za ovu nauku, Sigmundom Frojdom. Frojd je još prije jednog vijeka tačnije 1900. godine objavio knjigu pod nazivom “Tumačenje snova”. Tu su date prve podloge interpretaciji snova i dokazan je njihov značaj na čovjeka. Frojd je uspio da ovom knjigom obori sve one teze koji su tvrdile kako su snovi besmislene slike koje nam se pojavljuju tokom noći i nemaju nekakav značaj.

Snovi su, kako psiholozi tvrde realan odraz naše podsvijesti. Iako katkad u snovima se pojavljuju nerealne slike one nisu ništa drugo nego samo percepcija stvarnih događaja i emocija koje nosimo u sebi. Za dobro poznavanje sebe jako je bitno znati i poznavati svoju podsvijest koja katkad skriva veoma važne odgovore.

Svi smo mi pojedinci i svi se razlikujemo, pa se tako i razlikuje značenje naših snova. Ne vodimo mi svi isti život, pa nemamo svi iste snove. Zbog toga najbolji tumači sopstvenih snova smo mi sami. Evo kratkog pregleda kako tome treba pristupiti:

  1. Na prvom mjestu je svakako pamćenje snova. Da bismo protumačili san moramo ga prvo zapamtiti. Neki kažu kako nikada ne sanjaju. To nije tačno svi sanjamo samo ne zapamtimo snove. Postoje mnoge tehnike za pamćenje snova (pogledajte i info na sajtu http://sanjati.com a i one su samo korak na putu za tzv lucidno sanjanje o kojem ćemo detaljnije u drugim člancima. Trebamo se potruditi da zapamtimo što više detalja iz sna kako bi imali dovoljno informacija za tumačenje.
  2. U snovima sve ono što vidimo nema osnovno značenje nego preneseno. Snovi su zapravo često simboli. Stoga, trebamo znati protumačiti te simbole. dobro je imati kraj sebe dobar psihološki sanovnik koji nam može biti od pomoći.

Mnogo vremena potrošimo sanjajući i spavajući i ne trebamo dopustiti da taj aspekt našeg života zanemarimo.