iPhone 5 razočarao javnost!

 Kompanija Apple je 12.09.2012 održala posebnu konferenciju u Njujorku gde su ugostili novinare i entuzijaste za mobilne tehnologije i prikazali im najnoviji iPhone 5. Ovaj telefon je toliko obećavao, ali kada je napokon predstavljen javnost je bila krajnje razočarana usled nedostatka inovacije koju je ovaj telefon očigledno pokazao. Za one koji ipak žele ovaj telefon i pored kritike korisno je znati da će iPhone 5 biti dostupan u prodaji u Americi od 21.09.2012 a posle toga i širom sveta.

 Novi iPhone 5 je ipak poprilično drugačiji od svih svojih prethodnika. Svi iPhone uređaji do sada imali su ekran dijagonale od 3.5 inča, dok je ekran iPhone 5 telefona 4 inča. Ovo takođe znači da je telefon postao dosta tanji i trenutno je zaista jedan od najtanjih uređaja na planeti.

iphone 5

 Pored ove dve stavke još može i navesti da je iPhone 5 došao na scenu sa novim procesorom koji je skoro za jednu četvrtinu lakši od prethodnog, ali je takođe i dva puta brži. U pitanju je A6 čipset sa procesorom od dva jezgra koji ima radni takt od 1 GHz. RAM memorija je 1 GB dok je interna memorija koju ćete dobiti uz iPhone 5 16 GB. Apple ja napokon omogućio 4G LTE konekciju na svom uređaju što je bila jedna od karakteristika koja nedostajala svim prethodnim modelima.

 Mada su gore nabrojane neke lepe promene koje svakako znače da je u pitanju jedan dobar smartfon, javnost je velikim delom razočarana – kako oni neutralni, tako i oni višegodišnji fanovi. Mnogi smatraju da je bolje opredeliti se za Galaxy Note 2 ili Samsung Galaxy S3 koji imaju daleko bolje performanse i karakteristike od iPhone 5 za koji mnogi tvrde da je postao previše star pre nego što je uopšte i izašao.

 Zanimljivo je da dok Apple čeka više od godinu dana da napravi novi uređaj – Samsung sa svojim Android telefonima pravi novi dodatak svojoj seriji sa mnogo boljim, naprednijim telefonom. Naravno, ovo ne znači da ćemo videti kraj Apple iPhone i iPad uređaja u bližoj budućnosti pošto ova kompanija veoma jasno dominira tržište u Americi.

 iPhone 5 bi trebao da uskoro dobije novog protivnika – Sony Xperia T – telefon koji je već postao dosta popularan u Engleskoj zato što će telefon koji će James Bond koristiti u novom nastavku legendarne sage. Dosta se očekuje od ovog telefona budući da je to vodeći telefon u novoj seriji Xperia T modela koje je Sony objavio.