Izbjeljivanje zubiju – sve češći postupak

Svi smo manje – više rođeni s lijepim, prirodnim osmijehom. Zaboravimo na manje i veće nepravilnosti zbog kojih neki nose aparatiće jer se ne kaže uzalud da pravi, iskreni osmijeh zapravo dolazi iz duše. Ipak, mnogima to nije dovoljno te se odlučuju na izbjeljivanje zubiju. Vjerojatno mnogo utjecaja ima i savršeni, holivudski osmijeh jer se čini kako nam se iz svakog filma smiješe glumci savršenih zuba.

Postoje razne metode izbjeljivanja zubiju, a jedna od najnovijih metoda zasigurno je lasersko izbjeljivanje zubiju. No, ne treba preskakati ni ostale metode, a samo neke od njih su zoom tehnologija, noćno izbjeljivanje, paste za izbjeljivanje te pjeskarenje zubi. Zoom tehnologija izbjeljivanja zubiju radi se tako da se zubi stave pod utjecaj laserske svjetlosti koja aktivira gel vodikovog peroksida, a sve rezultira oslobađanjem velike količine topline, što je u konačnici neugodno za pacijenta. Jedan tretman traje od 40 do 60 minuta. Noćno izbjeljivanje zubiju radi se tako što se kod kuće, noću stavlja gel za izbjeljivanje zajedno s udlagom i tako drži. Ipak, često na kraju nastanu preosjetljivi zubi, ali i zubno meso. Paste za izbjeljivanje mogu se koristiti od tri do šest mjeseci, a učinkovite su samo za održavanje već izbijeljenih zubiju u ordinaciji. Pjeskaranje zubiju traje od 25 do 30 minuta, a njime se površinski uklanja plak i meke zubne naslage.

Postoje i trakice za izbjeljivanje zubiju, a spadaju u kućna sredstva za ovaj postupak.  Trakice se nanose sedam dana po dva puta dnevno po trideset minuta. Kod ovog postupka javlja se pojačano slinjenje. Efekt izbjeljivanja nakon ovog postupka traje oko šest mjeseci, ali i ovisi o tome kakve su vam navike, odnosno koliko često pijete kavu, crno vino i tamne čajeve te koliko često pušite. Ova metoda nije za mlađe od 15 godina te za sve koji imaju pokvarene zube.