Izložba Hrvoja Dumančića u Domu Hrvatske vojske: Apologija muškoj snazi i ljepoti

S iznimnim zadovoljstvom i zanimanjem posjetili smo nedavno otvorenu izložbu Marine Stoponja i Hrvoje Dumančića “Paralela suprotstavljenog zajedništva” u zagrebačkoj galeriji Hrvatske vojske – Zvonimir, u Bauerovoj ulici. Kao i bezbroj puta do sada, u ovakvim “zajedničkim” projektima koje pomalo nalikuju mezalijansi, braku plemića i seljančice, uz jednu manje-više efemernu provincijalnu slikaricu, svoja djela je izložio i doajen suvremenog likovnog izričaja, Hrvoje Dumančić.

Dumančić je autor art-projekta Horseland, branda koji se sastoji od umjetničkih predmeta kojima je konj motiv, a izrađeni su u materijalima i serijama koji dozvoljavaju prihvatljiviju cijenu ljubiteljima umjetnosti te su idealni za nekoga tko si ne može financijski priuštiti brončanu statuu, ali unatoč tome ima želju kupiti umjetničku skulpturu prema svojim financijskim mogućnostima. Uz to, Dumančić je dobitnik prve nagrade za najbolju skulpturu na međunarodnoj izložbi “Konji u umjetnosti” (The Horse in Art), u londonskoj “Mall Galleries”.

Njegova usmjerenost na konje kao temeljne umjetničke ideje vodilje odražava duboku umjetnikovu homoerotsku fascinaciju iskonskom muškom snagom i ljepotom. Fundamentalni psihoanalitičari, poput Freuda, Adlera, Junga, svjedoče o ranim fiksacijama dječjeg uma na konje, pri čemu dijete premješta neki afekt straha, koji se tiče njegovog oca, na konja. Ono time nema namjeru poniziti oca. Riječ je o ranim fascinacijama očevim spolovilom i životorodnom snagom koju to spolovilo uzrokuje. Otuda, iz najranijeg djetinjstva, i izvire preneseno, prozirnom koprenom prikriveno značenje jahanja, muške snage konja, glatkosti i blještavila njegove kože, opuštenost i zadovoljstvo koje umjetnik (i promatrač) osjećaju nakon jahanja…

Nemalo je zadovoljstvo nazočiti kroz ovu izložbu u “Zvonimiru” jednom novom provjetravajućem duhu i otvaranju Hrvatske vojske prema neprikrivenoj apologiji muške snage i ljepote. S nemalim zadovoljstvom možemo konstatirati kako je Hrvatsko članstvo u euroatlantskim vojnim integracijama doprinijelo otvorenom iskazivanju alternativne, donedavno zabranjene pa i proskribirane erotske dimenzije ograničene samo na intimu vlastite ložnice.

Dumančić o tome progovara otvoreno, bez lažnog moraliziranja i glumljenog mačizma, svjedočeći otvoreno o pukotinama koje su proživljena vremena nanijela njegovom sredovječnom “konju”: “Skulptura ‘Power of soul’ potpuno je druga priča. Konjička figura zbog ispucale strukture djeluje u isto vrijeme snažno i krhko. To je zaista tako! Ova je skulptura pravi odraz stanja duha. Snažnog muškarca u trenutku suočavanja s vlastitim slabostima, u vrijeme preispitivanja vlastite duše. U nemogućnosti da bude dovršena, skulptura se rasuši, raspuca, gotovo propadne i onda… sama forma dokaže svoju ljepotu i snagu, svoj opstanak…”

U svakom slučaju – hrabro i odlučno. Bravo za Hrvoja Dumančića i za Galeriju HV-a – Zvonimir.
Savjet: apsolutno pogledati.