Izrada internet prodavnica ili investicija u budućnost posla

Sve više ljudi u svetu kupuje putem interneta i izrada web prodavnice je uglavnom mala investicija koja se vraća veoma brzo jer vašim klijentima prija mogućnost da obave kupovinu iz udobnosti svog doma i povrh svega, da im sve to dostavite na kućnu adresu. Ako možete ovo da im priuštite, imate startnu prednost u odnosu na konkurenciju koju kupci moraju da traže u tržnim centrima i čekaju u redovima.

Izrada internet prodavnica je bukvalno pravljenje što kraćeg puta od proizvoda ili usluge do vašeg kupca. Prodaja preko interneta omogućava dostupnost vašim klijentima u bilo koje doba dana ili noći, a vas to ne košta dodatno jer ne angažujete radnike za treću smenu. Nema neradnih dana niti bolovanja, može zameniti brojne trgovinske objekte, radnike i napraviti značajnu uštedu u budžetu. Izrada internet prodavnica mogla bi da vam smanji troškove i na administraciji jer ovakvi sajtovi samostalno vode svu dokumentaciju i praktično, sami sebe reklamiraju. Jedan klik vas vodi u izlog pred milionske mušterije.

Bilo da prodajete turističke aranžmane, iznajmljujete lokale, prodajete midere, mobilne telefone ili setove alata, vaši kupci će uživati u privatnosti i mogućnosti da na miru pregledaju i odlučuju se za kupovinu. Izrada internet prodavnica istinski je korak u budućnost poslovanja u gotovo svakom segmentu.

Pre izrade internet prodavnica treba znati sledeće…

Sa tehničkog aspekta, izrada internet prodavnica nije teška. Pravi izazov je plasiranje proizvoda na tržište na način i u tempu u kojem želite. Za to vam je potrebno strpljivo osluškivanje vaših ciljanih grupa, mušterija.  Kada prikupite dovoljno podataka, prilagodite svoju ponudu potrebama kupaca, razmišljajte kao vaša mušterija. Izrada internet prodavnica nije garant brzog uspeha i zgrtanja basnoslovnog novca u rekordnom roku, ali promišljenim planiranjem, sve što ste uložili, mnogostruko će vam se vratiti.

Jedna pametna preporuka je i da pre nego što rešite da angažujete profesionalca za izradu internet prodavnica i odaberete skup dizajn, odlučite se za skromniju varijantu, ali koja će biti pouzdana, a koju biste kasnije, kada vaš posao krene, lako nadogradili raznim  funkcijama. Konsultujte firme koje nude usluge izrade internet prodavnica, većina će vam izaći u susret da na vaš predlog napravi pristojnu prodavnicu prema vašim potrebama. Ovde saznajte sve o izradi internet prodavnica.

Koliko traje i košta izrada internet prodavnica?

U zavisnosti od kompleksnosti web dizajna i spektra proizvoda i usluga koji će se unositi u online shop, izrada internet prodavnica mogla bi da traje od 10 do mesec i po dana. Pretragom po internetu možete naći firme koje usluge izrada internet prodavnica pružaju i za nekoliko hiljada dinara, mada prosečna cena iznosi oko 300 do 500 evra.

Poređenja radi, jedna od ovakvih firmi za cenu od 300 evra nudi izradu internet prodavnice od 10 do 20 strana sa onlajn plaćanjem, temom, CMS upravljačkim menijem, tehnikom i održavanjem, SEO optimizacijom, a na sve ovo biste čekali 15 dana. Uobičajeni šabloni za izradu internet prodavnice su wordpress, joomla, prestashop, shopify ili magento. Kako bi vaša investicija pokazala smisao u finansijama koje vam se višestruko vraćaju, pri izradi internet prodavnica, obratite posebnu pažnju na onaj deo koji dolazi pred vašu mušteriju odnosno što bi trebalo da se vidi kada kupac „uđe“ u vašu radnju: unikatan i pregledan dizajn u skladu sa proizvodima i uslugama koje se nude na internet prodavnici; kupovina proizvoda iz najviše dva klika; pretraga proizvoda iz najviše dva klika; jasna kategorizacija proizvoda; akcije, najnovije, najprodavanije itd…; jasan pregled i opis samog proizvoda sa galerijom slika; komentarisanje proizvoda; ocenjivanje proizvoda; sortiranje proizvoda po ceni, nazivu, boji itd.. (zavisno od proizvoda); upis u newsletter sistem; integracija sa socijalnim mrežama (Facebook, Google+, Twitter…); kontakt forma za svaki proizvod; Automatsko generisanje fakture za naplatu proizvod; registracija korisnika; administracija korisničkog naloga; online šoping korpa preko koje korisnik kupuje. Administratorska lista takođe je bitna i sadrži niz stavki i zakonitosti koje bi trebalo ispoštovati kako bi izrada internet prodavnica bila unosan posao.

A.Malušev