Je li Atkinsova dijeta zdravstveno sigurna?

Jesu li dijete sa manje ugljikohidrata sigurne? Koliko je sigurna Atkinsova dijeta? Jesu li dijeta sa manje ugljikohidrata i Atkinsova opasne za zdravlje? To su goruća pitanja za sve koji drže dijetu širom svijeta.
Mnogi moji poznanici isprobali su dijete sa smanjenim ugljikohidratima i Atkinsovu dijetu, a uz njih su izgubili dio težine vrlo brzo. Ali, ne samo da su gubili tjelesnu masnoću, također su izgubili i mišiće. To je bilo toliko očito, jer su i sami zamijetili gledajući se u ogledalu. To zasigurno nije zdravo.
Što je još gore, što više mišićne mase izgubite, to vaše tijelo jače gubi na čvrstoći. Konačni rezultat je to što ćete izgledati mršavije, ali ipak će biti grozno gledati svu kožu koja visi. Najfrustrirajuća je činjenica da jednom kad prestanete sa takvim dijetama najvjerojatnije ćete vratiti svu težinu koju ste izgubili i čak dobiti još više. To je zbog toga što su mišići aktivni i neprestano sagorijevaju kalorije. Budući da sada imate manju masu mišića, metabolizam tijela i mogućnost da sagorijevaju kalorije se dramatično usporava. Drugim riječima, kad vam se vrati težina, vratit će se u obliku masnoće umjesto mišića ako ne budete vježbali. Bit ćete deblji i manje zdravi nego što ste bili prije kretanja na Atkinsovu dijetu. Da bismo to sve zaokružili, zbog manje mišićne mase što rezultira usporenim metabolizmom i time slabijim sagorijevanjem kalorija, postajat ćete sve deblji. Zbog toga su moji prijatelji odustali od Atkinsove dijete i dijeta sa smanjenim ugljikohidratima.
Oba tipa dijeta su prilično slična, jer zahtijevaju drastično smanjenje konzumiranja ugljikohidrata. Atkinsova dijeta je čak krenula korak dalje odbacivanjem ugljikohidrata u dva tjedna provođenja dijete prije postupnog ponovnog uvođenja malo ugljikohidrata.
Osim gubitka mišića, koliko su dijete sa manje ugljikohidrata sigurne? Dr Lyn Steffen i Dr Jennifer Nettleton sa University of Minnesota’s School of Public Health su to komentirale, “Dijete sa manje ugljikohidrata za rješavanje težine su daleko od zdravlja, s obzirom da su povezane sa stvaranjem ketoze, zatvorom crijeva ili proljevom, halitozom, glavoboljom i općenitim umorom, da navedemo samo neke.”
Doktorice naglašavaju da takve dijete povećavaju količine proteina u bubrezima i izmjenu razine kiseline u tijelu. to također uzrokuje gubitak minerala uskladištenih u kostima, što utječe na jačinu kostiju. Dalje, doktorice su izjavile ovo, “Naš najvažniji kriterij pri odabiru dijete treba biti neizbježna sigurnost, a dijete sa manje ugljikohidrata ispadaju iz te kategorije.”
Dr Atkins, tvorac Atkinsove dijete preminuo je 2003 nakon što se navodno poskliznuo na ledenoj cesti i ozlijedio glavu. No, u njegovoj medicinskoj povijesti bolesti navedeno je da je imao povijest srčanih udara, visokog krvnog tlaka i zaustavljanje srca. Da li je medicinsko stanje Dr Atkinsa bilo povezano sa njegovom dijetom sa smanjenim ugljikohidratima, može se samo nagađati.
Želite li riskirati svoj život kretanjem na takvu dijetu? Mislim da ne želite. Ako ikad poželim gubiti višak kilograma, radije ću koristiti zdravstveno dokazane metode kao što je zdrava prehrana i vježbanje umjesto odlaska na trenutno popularne dijete.

Želite li saznati više o prehrani i dijetama, pročitajte više savjeta na http://bessi2.blogspot.com.

One thought on “Je li Atkinsova dijeta zdravstveno sigurna?

  • Pingback:Da li su proteini toliko zdravi kao što se priča | Internet Svastara

Comments are closed.