Jelovnikom protiv celulita i nezdrave kože

Skupe i kvalitetne kreme neće pomoći protiv cellita i u borbi za zdravu kožu ako su u vašem tanjuru pogrešne namirnice.Razmišljate li o svom izgledu, razmislite i o onome što jedete. Jednako kao što razmišljate o kremama.

Jastučići celulita i prve bore oko očiju i usana. Slaba kosa bez sjaja. Masna ili presuha koža. Sve što ugrožava vašu ljepotu usko je povezano sa zdravljem. Zdrava prehrana pomoći će vam da se osjećate bolje. Ako jedete lako probavljivu hranu koja ne opterećuje želudac, jetru ili crijeva, to će biti vidljivo i na vašem licu. Ako jedete previše masnoća, ne pijete dovoljno tekućine, a voće i povrće jedete povremeno, koža lica znakove starenja pokazat će jako rano, jastučići masnoće lakše će se nakupljati, a celulit vam je zajamčen. Dakle, ako vodite računa o svom izgledu, vodite računa i o svom zdravlju, ne jedite samo ono što vam je pri ruci nego pažljivo sastavljajte svoj jelovnik, namirnice birajte na isti način na koji birate kozmetičke kreme. Zdrava i uravnotežena, raznovrsna prehrana vrlo je učinkovit kozmetički tretman protiv celulita.

Ako imate suhu kožu

Koža se ljušti i gubi mekoću kada lojne žlijezde ne rade punim kapacitetom, ne luče dovoljno sebuma da bi podmazale i zaštitile površinu kože.
-Stanje se pogoršava pod utjecajem suhe klime i vjetra,neonskog svjetla, promjena temperature (izlaska iz rashlađene prostorije na vrućinu i sl.).
-Prekomjerna suhoća posljedica je nedostatka tekućina u tijelu i hranjivih sastojaka. posebice bjelančevina, željeza, bakra, cinka i vitamina B skupine.Tkivo slabi, gubi vitalnost i postupno dehidrira.

Jedite svježe voće
Prednost dajte vrstama s više vode, poput naranče, grejpa, mandarina, ananasa, jagoda i kivija.

Sušeno voće
Sadrži bakar i esencijalne masne kiseline,tvari koje održavaju elastičnost tijela.

Jaja
Sadrže velik postotak cinka i vitamina B skupine.

Maslinovo ulje

Sadrži vitamin E, snažan antioksidans, i esencijalne masne kiseline koje omekšavaju kožu.

Mahunarke
Sadrže biljne bjelančevine, vitamine B skupine i vlakna koja pročišćavaju tijelo od otpadnih tvari i toksina.

Ako imate masnu kožu

U većini slučajeva to je posljedica povećanog lučenja žlijezda lojnica. Nepotpuno ili neredovito čišćenje, upotreba kozmetičkih proizvoda previše masnog sastava, prehrana s puno masne hrane, umaka ili kolača samo će pogoršati stanje.

Jedite pahuljice
Od žitarica i sušenog voća, bogate su vlaknima i uljima koja su korisna za tkiva kože.

Voće i povrće žute i narančaste boje
Agrumi, paprika, rajčice, mrkva, marelice sadrže betakaroten, prethodnik vitamina A koji poboljšava otpornost tkiva.

Jabuka
Sadrži puno vlakana, dakle pročišcava i ima adstringentna svojstva, privlači toksine i pomaže njihovu izlučivanju iz organizma.

Bijelo meso
Ne sadrži mnogo masnoće (ne opterećuje probavu), daje organizmu bjelančevine koje su korisna hrana za kožu.

Jogurt
Pomaže za uspostavljanje ravnoteže crijevne flore, sprečava proces fermentiranja koji može pospješiti povećano lučeje sebuma, a to znači masnu kožu.

Plava riba
Srdele, skuše, lokarde tunjevina bogati su omega ; masnim kiselinama koje : su korisne za optok krvi i jamče pravilan dotok kisika tkiva.

Kukuruzno ulje
Sadrži esencijalne masne kiseline koje hrane kožu i reguliraju višak sebuma.

Integralni kruh
Bogat je vlaknima, potiče rad crijeva, a time pridonosi pročišćavanju organizma od otpadnih tvari koje onemogućavaju pravilnu staničnu izmjenu.

Ako imate celulit

Ne krećete se dovoljno, cijele dane sjedite za radnim stolom, vaši su obroci neuravnoteženi i neredoviti. To je najbolji put prema celulitu.Celulit se najprije javlja u obliku raširenih oteklina na bedrima što je pouzdan znak zadržavanja tekućina i ako se problem ne riješi na vrijeme, celulit zahvaća dublja tkiva, a koža dobiva izgled narančine kore. U osnovi problema sa celulitom uvijek je otežana cirkulacija, protiv čega je pravilna prehrana upravo dragocjena pomoć.

Jedite integralne žitarice
Bogate su vlaknima, pomažu uklanjanju otpadnih tvari, prirodnih ostataka procesa probave koje se nakupljaju u tkivima.

Jogurt
Sadrži fermente koji pomažu održavanju crijevne flore i pročišćavanju organizma.

Riba
Pečena ili kuhana trebala bi na jelovniku biti barem dvaput tjedno. Meso bi trebalo zamijeniti ribom jer sei lakše probavlja i ne sadrži štetne masnoće.

Sezonsko povrće
Sve vrste povrća sadrže vlakna i vodu, pomažu dakle dreniranje nakupljenih tekućina i uklanjanju otpadnih tvari što je veoma važno u borbi protiv celulita.

Borovnice
Bogate su flavonoidima, snažnim antioksidansima koji jačaju stijenke krvnih žila i olakšavaju protok krvi. Imaju učinak sličan učinku kivija i jagoda, bogate su vitaminom C.

Kava
Može donekle pomoći protiv celulita jer potpomaže sagorijevanju nakupljenih potkožnih masnoća koje pritišću krvne žile i dodatno otežavaju cirkulaciju. Nemojte piti više od 3 šalice dnevno.

Sol bez natrijevog klorida

Koristite takvu, pročišćenu sol, umjesto obične jer obična sol pospješuje zadržavanje tekućina u tkivima. Izbjegavajte i slane namirnice poput salama, fermentiranih sireva i konzervirane hrane.