Jezero Inari

Prema starim laponskim pjesmama ovo duboko plavo jezero s 3000 šumovitih otoka je “duboko koliko i dugačko”

Zemljovidi finske Laponije iznenađuju jer otkrivaju zemlju koja unatoč tomu što leži duboko unutar arktičkog kruga nije prekrivena ledom i tundrom, već bezbrojnim jezerima o kojima su snimljeni monogobrojni dokumentarni filmovi. Najveća i najmodrija površina na tom plavom i zelenom mozaiku je jezero Inari s obalama u koje se urezuju stotine malih uvala. Površina jezera prošarana je s 3000 ili više šumovitih otoka, a neki od njih su tek nešto veći od stijene.

Vodotoci se u kaskadama spuštaju niz obronke travnatih ledina južno i zapadno od jezera i utječu u rijeke koje jezeru Inari donose čistu, hladnu vodu. Istočno i sjeverno od jezera pruža se divljina koju prekricaju borove i brezove šume i močvare u kojima žive losovi, risovi i gorske kune.

Jezero su izdubili ledenjaci, prije više od 10 000 godina, a dugo je oko 80 km i pokriva površinu od 1300 četvornih kilometara.  Čini se veoma dubokim jer mu strme obale padaju ravno prema dnu, koje se nalazi na oko 97 metara dubine. Lokalne pjesme opisuju ga kao “duboko koliko i dugačko”

Ukoliko ste se umorili čitajuće zastanite na trebutak pogledajte dobar smesni video i nastavite citati o jezeru Inari.

Budući da se topla sjeveroatlanska struja (koja je produžetak Golfske struje)  u ovom podneblju čini arktičku klimu umjerenom, ljeto na jezeru Inari sliči ljetima na mjestima koja su smještena i 1000 kilometara južnije. Od narančastih kupina Laponci prave pekmez i liker “lakka”, a jezero je izvanredno bogato ribom: klenovima, pastrvama, bjelicama, lipenima, i zlatovčicama. Ptice selice poput arktičkih čigri, priključuju se patkama, roncima i rodaricama, koje uživaju u obilju hrane. Čiope koje dolaze ovamo goste se ljetnim oblacima komaraca.

Drevni Laponci ostavljali su darove svojim bogovima na malom otoku Ukko, sjeverno od luke Inari. danas je tu moderna luka, ali se čarobni mir spušta na ovaj prostor čim prvi snjegovi zabijele otoke, a led počne smirivati vode na kojima će se zadržati gotovo pola godine.

Na kraju kada ste naucili nesto novo mozete pogledati video klipovi.