Kada i koliko često treba posećivati zubara?

Ah, te stomatoloske ordinacije… Taj miris… Zubari i sestre u belom, sa spremnim različitim spravicama kojima će vam se previše približiti i… Već vas hvata strah šta se tu sve može desiti! Zaista ne volite zubare i ne znate kako sebi da pomognete po tom pitanju. Da, niste jedini – mnogi ljudi u širokom luku obilaze stomatološke ordinacije iako znaju da imaju kvaran zub, problem sa kamencem ili desnima, a čak i kada estetski žele da srede svoje zube (na primer, da ih izbele), teško im je da donesu odluku i zakažu termin.

Ne želimo previše da pametujemo i vršimo pritisak da rešite problem koji je zaista samo u vašoj glavi, već ćemo vam jednostavno odgovoriti na dva najčešća pitanja koja postavljate, a vi onda sami odlučite kada ćete se napokon suočiti sa svojom fobijom koja vas muči odmalena.

Koliko puta godišnje treba ići kod zubara?

Postoji neko univerzalno pravilo koje kaže da se zubar treba posećivati jednom u šest meseci. Bez obzira na to da li imate problem ili ne, ovaj vremenski period je sasvim dovoljan da se problem eventualno javi (i sanira na vreme), a čak i da su vam i zubi i desni potpuno zdravi, pa, ima li boljeg osećaja od tog kada saznate da nemate o čemu da brinete?

Iskreno, ne zna se kako se došlo do ovog podatka jer mnogi stomatolozi imaju različite stavove povodom ovog pitanja. Da, ukoliko imate problematične i zube prirodno lošeg kvaliteta, naravno da je poželjno da stomatološke ordinacije posećujete i češće. Ukoliko su vam pak zubi savršeno zdravi, redovne kontrole su ipak obavezne da bi se takvo stanje i održalo.

To koliko često ćete ići kod zubara zavisi i od vaše životne dobi. Deca kojima su stalni zubi tek izrasli bi trebalo da idu na pregled dva puta godišnje jer su zubi upravo u ovom periodu najosetljiviji i najviše skloni oštećenju. Tinejdžeri mogu da budu prilično mirni jer njihovi „problemi“ kreću tek oko 20. godine kada osmice krenu da izbijaju. Dalje u toku života, redovnost posećivanja zubara će zavisiti od toga da li ste zdravi ili bolesni, koje lekove konzumirate, da li ste u drugom stanju, kakve su vaše navike u ishrani i tako dalje i tako dalje. Vaš stil života utiče na kvalitet vaših zuba i to morate imati na umu!

Koje situacije su „alarmantne“ i zahtevaju pomoć stomatološke ordinacije?

Ako vas boli zub, ako je osetljiv, ako se slomio ili kreće da ispada, logično je da ćete posatiti zubara. Ipak, ono što je zanimljivo jeste činjenica da se stomatološke ordinacije najčešće posećuju zbog problema sa desnima i kostima u vilici! Ukoliko ste podložni problemima sa desnima koji dalje lako izazivaju i probleme sa samim zubima, postarajte se za to da na preglede idete na svaka tri do četiri meseca.

Češći pregledi su obavezni i kod strastvenih pušača, dijabetičara, trudnica i kod primene oralne kontracepcije jer sve navedeno može da izazove probleme sa desnima. Ono što je takođe alarmantno jeste i to da su vam desni osetljive, natačene ili krvare tokom pranja zuba. Tada obavezno morate posetiti stomatologa!