Kako da proslavim rođendan?

Slavljenje rodjendana kao događaja datira još iz doba Egipćana, dok su svećice na torti, danas kao jedina razlika između rođendanske i obične torte, uveli Grci. Ipak to sve nije izgledalo baš tako kako izgleda danas. Danas je ipak važno da broj svećica bude usklađen sa brojem godina koji se puni, dok u vreme starih Grka to ni malo nije bilo važno. Proslava rođendana na način na koji se danas slavi je prvi put zabeležena u Nemačkoj u 18. veku.

U svakom slučaju, ako uzmemo u obzir da svako od naših prijatelja, rođaka i kumova slavi rođendan, smatramo da ga treba organizovati tako da bude upečatljiv, da se pamti i razlikuje od ostalih rođendana.

Istini na volju, nama kao slavljenicima će sigurno naš rođendan biti drugačiji od rođendana naših drugova, jer smo tog dana mi ti koji dobijamo poklone, cveće, zagrljaje i poljupce.

rodjendan

 

Slavljenje rođendna od 0 do 10 godina

Ukoliko ste roditelj i planirate rođendan svom mališanu, savetujemo vam da zaboravite na ideju da svom detetu proslavite onakav rodjendan kakav ste vi imali u 2. razredu osnovne škole. Danas su deca drugačija, zahtevaju više stimulusa i drugačije igre od onih koje su nama bile zanimljive kad smo bili mali.

Novina u odnosu na „naše vreme“ jeste ta da se rođendan za klince, ne samo za familiju i kumove, slavi od prvog rođendana. Bez obzira na to što je vaše dete malo, te nije ni svesno da li su mu na rođendan došli drugari i u ko mu je uopšte bio, deca vaših prijatelja će se ipak radovati tome. Torta, svećice, rođendanska pesmica, grickalice i slatkiši i najkreativnije dečije igraonice ostaviće svakog mališana bez daha.

Bitno je da svake godine u rođendan svog deteta sem dodatne svećice, ubacite nešto novo. Animatori su uvek sjajno rešenje, bilo da su to pantomimičari, klovni, Snežana, Elza i drugi junaci današnjih klinaca.

rodjendan-proslava

Još jedna sjajna ideja je da rođendan svom detetu proslavite u nekom od muzeja u Beogradu. Muzej iluzija, Etnološki muzej i mnogi drugi imaju organizovane programe za mališane i njihove proslave rođendana. U zavisnosti od uzrasta organizatori rođendana prilagode priču obilaska muzeja, kao i igre koje će nakon toga igrati ili teme koje će obrađivati na radionici.

Ovo deci ume da bude izuzetno korisno, jer pored zabave i druženja sa svojim drugarima deca nauče i dosta novog te se može reći da su ta tri sata veoma dobro iskorišćena.

 

Proslava rođendana od 11 do 17 godina

Postoje i igraonice prilagođene deci starijeg uzrasta. U tim igraonicama nema plišanih medvedića, ni vlažnih maramica na sve strane. Te igraonice su opremljene nekim drugim „igračkama“ na kojima se mogu pevati karaoke (posebno interesantne devojčicama), igrati fudbal i druge video igrice (posebno interesantno dečacima). Iako to deci u ovom uzrastu nije prvi izbor u ćošku se može pronaći i poneki pikado ili sto za stoni tenis, možda bilijar.

U ovim prostorijama se može iznajmiti i DJ i napraviti još malo pa prava žurka (bez alkohola)!

Ukoliko imate probranu ekipicu sa kojom se družite i pritom u stanu ima mesta za njihov dolazak, možda je ovo idealno rešenje proslavu rođendana.

Ukoliko vam je i to dosadilo, pronalazak najboljeg escape room-a u gradu može da začini stvar. Ekipa od 10 najboljih drugara i drugarica, zarobljenih u sobi sa misijom da se oslobode i reše zagonetku punu misterije, neizvesnosti i adrenalina ostaviće utisak na svakoga.

escape-room

 

Proslava 18. rođendana

Punoletstvo, ako nisi punoletan ti je sve, a ako jesi ti je apsolutno ništa! Nemoj sebi nabijati presiju. Proslavi ga onako kako se tebi slavi i naravno u skladu sa mogućnostima.

 

30. rođendan

Najnoviji trend – jubilarni 30. rođendan! Što ga se više užasavaš, žurka je veća. Tada obično već radiš, imaš neku platu, ako imaš sreće muža ili ženu, možda i decu, neki od glavnih razvojnih zadataka su uspešno obavljeni, neki nisu, ništa strašno – nije 40. 🙂

I ne toliko originalna ali ipak sjajna inicijativa, pozovi svoje bliske prijatelje u kafanu, na splav, u restoran gde već voliš da ide[ i počasti ih! Tada prvi put stvarno nisu važni pokloni, već zahvalnost što su deo tvog života i što su došli da ga proslavite zajedno.

Svaki rođendan je važan, bilo da je vaš ili vama bliskih osoba, postarajte se da bar tada ljudi koje volite to i znaju.