Kako do lijepih zubi

Zdrava prehrana, njega zubi i redovite stomatološke kontrole preduvjet su lijepog osmijeha smatraju zubari. Pravilnim održavanjem zubi mogu se spriječiti razna oboljena zubi kao što su karijes i parodontna bolest. Nakon svakog obroka bi trebalo prati zube, najmanje dva puta dnevno i to prije doručka i prije spavanja.
Zdrava i raznovrsna prehrana s dovoljno gradivnih minerala kalcija, fosfora i fluora bitna je za lijepe i čvrste zube. Nakon konzumiranja hrane koja sadrži šećer ili kiselinu, kao što je kolač ili voće treba pričekati najmanje 30 minuta s pranjem zube jer je tada zubna caklina jako osjetljiva radi povišene kiselosti. Najveći neprijatelj zubi je šećer.
Najbolji način održavanja higijene zubi je pranje zubi. Idealna četkica treba bi biti od umjetnih vlakana koji se brzo suše i nisu skloni bakterijama, za razliku od prirodnih vlakana. Vlakna četkice za zube trebaju biti mekana kao ne bi oštetili zubnu caklinu i zubno meso. Svakih 3 mjeseca četkica se treba mijenjati. Ako se vlakna četkice rastvore nakon mjesec dana korištenja to znači se prilikom pranja zubi prejako pritišću.
Pasta za zube treba sadržavati flour i antibakterijske supstance jer flour štiti i jača zube, a antibakterijske supstance štite zubno meso od štetnih bakterija. Veoma je bitno i da se pasta dobro pjeni jer najzaslužnija za čišćenje zubi je pjena kisika.
Kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu treba svakodnevno prati zube u trajanju oko 3 minute i pri tome četkica treba biti pod kutom od 45 stupnjeva te svako područje četkati desetak sekundi ili napraviti desetak pokreta četkicom. Horizontalni pokreti po zubima se ne smiju raditi jer se na taj način može oštetiti zubno meso i tvrdo zubno tkivo.
Nikako se ne smije zaboraviti na jezik prilikom pranja zubi jer se na njemu sakupljaju štetne bakterije. Uz četkicu za zube i pastu za zube trebalo bi koristiti zubni konac radi prostora između zubi koji je nedostupan četkici za zube.
Stomatologija Zagreb ima suvremene ordinacije i modernu stomatološku opremu.