Kako izgledaju dnevni obroci u Grčkoj

Grčka je zemlja koja se nalazi na Sredozemnom moru. Zbog geografskog položaja grčka kuhinja pripada mediteranskoj kuhinji. Ukoliko bi se postavilo pitanje zašto baš mediteranskoj kuhinji malo ljudi bi znalo da da dobro argumentovan odgovor, i svi bi se pozivali na geografski položaj. Ukoliko bi se to pitanje postavilo zapadno evropskim i američkim stručnjacima, odgovor bio bio, da je to zbog načina ishrana kao i tipa hrane koja se konzumira. Grčka jela su dosta zdrava, jer se spremaju na maslinovom ulju. U samoj ishrani praktikuju se dosta ribe, povrća, nemasnog mesa i sira. Između suncokretovog ulja i maslinovog ulja, Grci biraju uvek pre maslinovo zbog lekovitih i zdravih svojstava. Drugi razlog je količina koja im je dostupna, pošto su među svetskim liderima u njegovoj proizvodnji. Prilikom odlaska na more u Grčku, većina turista praktikuje samo giros ili  suvlaki. U narednom delu teksta ćemo približiti koji su to sve dnevni obroci kod jednog prosečnog grčkog stanovnika.

Dnevni obroci

Kao i svaki narod, kod grka su zastupljena sva tri najbitnija obroka: doručka, ručka, večere. Ukoliko pričamo o kompletnom ručku, on se kao i svugde sastoji iz četiri dela. Ručak započinje predjelom, koji potom prati supa, posle supe sledi glavno jelo. Da bi se zaokružio ceo proces ručka, na kraju sleduje neki slatki desert.

gyro-bigPredjelo je u Grčkoj poznato pod izrazom meze, a i taj naziv možemo sresti i kod nas u jeziku. Meze obuhvata više vrsta različitih pita i umaka. Grci praktikuju supu pod nazivom Avgolemono. To je pileća supa koja u sebi sadrži žumance i limun. Negde možete i naići na supe koje se prave od jogurta i iznutrica.

Glavno jelo podrazumeva meso. Nama najpoznatiji specijalitet grčke kuhinje je giros i suvlaki. Danas i u našoj zemlji možemo naleteti na giros koji se služi kao brza hrana. Razne su mešavine mesa mogu naći u glavnom jelu, ali Grci najviše su do nedavno praktikovali kozje i ovčje meso. Danas se mogu sresti sve više pileće i svinjsko meso. Pored glavnog jela služi se i grčka salata.

Za desert obično sleduje neka baklava ili lisnato slatko testo. Takođe postoji mnogo slatkih pita koje se služe na kraju obroka.