Kako na lak način unaprediti svoje samopouzdanje

Osećaj da vaše mišljenje nije jednako važno kao mišljenje drugih ljudi, da vaše odluke nisu dobre kao odluke drugih ljudi, kao i pasivan način gledanja na svest i stvari mogu biti posledica niskog samopouzdanja.

Ko god se svakodnevno susreće sa ovim problemom, zna koliko nisko samopouzdanje otežava život. Neodlučnost i nesigurnost u sopstvene odluke, stavove i mišljenja mogu dovesti do pregršta propuštenih prilika, a vode i do preterane potrebe za zadovoljenje tuđih potreba i očekivanja.

Samopouzdanje nije važno samo kod ponašanja, već utiče na to kako se osećamo u odnosu na samog sebe. Pozitivna osećanja prema sebi i svojim idejama, kao i to da na adekvatan način vodimo računa o sebi i svojim potrebama, osećamo da smo jednaki u odnosu na druge ljude dovode do osećaja da naš život i zadovoljsvo u njemu vredi isto koliko i bilo čije drugo zadovoljstvo.

samopouzdanje

Nažalost, kako časopis Psychology Today navodi, samopouzdanje ne zavisi u potpunosti od nas, već je 50 procenta genetski uslovljeno. Uzimajući tu činjenicu u obzir, ipak nam ostaje drugih 50 posto sa kojim možemo da radimo i unapredimo ga sa svojim psihologom.

Ukoliko budete redovno pratili i radili vežbu koja je dole opisana, radićete na dugoročnom osnaženju svoje psihe, što će dovesti do povećanja samopouzdanja.

Naime, na kraju svakog dana, pred spavanje možete sprovesti vežbu Dnevni pregled uspeha koja će vam omogućiti da se na kraju dana fokusirate na misli i situacije koje su bile uspešne i zbog kojih se osećate dobro. U ovom slučaju, svake večeri pomislite na tri uspeha koja ste danas postigli u toku dana, bilo da su ti uspesi mali ili veliki, nebitno je.

Pod uspehom se ne misli na neke vanzemaljske i vanserijske poduhvate i postignuća, sem ako ih zaista tog dana niste imali. Nemojte zanemariti snagu svakodnevnog života i male pobede i uspehe koji mogu da oboje dan i vaša osećanja.

Neki od vas će reći „Uspeh?! Ja nemam nikakve uspehe tokom dana, moj život je u haosu“ ali je takođe važno naglasiti da je i pored toga, vrlo značajno da se osetite dobro u nekim trenucima, zato detektujte te trenutke i promislite o njima pred spavanje. Napravite mentalnu belešku ili zaista zapišite svoja 3 uspeha za taj dan. Kada se opustite, čitava vežba će trajati oko 3 minuta, a nekada i kraće.

samopouzdanje psihoterapija

Za slučaj da vam je teško da pronađete neke od dnevnih uspeha evo nekoliko primera koji su tu da vas inspirišu:

  1. Doneo/la sam dobru odluku.
  2. Pronašao/la sam vreme da vežbam.
  3. Kada sam danas napravio/la grešku, osetio/la sam saosećanje i razumeo/la sam sebe, umesto toga da se samoosudim i preplavim krivicom.
  4. Reagovao/la sam na situaciju bolje nego što inače reagujem.
  5. Uzdržao/la sam se da lošu situaciju učinim još gorom.
  6. Pomogao/la sam.
  7. Uzeo/la sam pauzu onda kada sam se osetio/la umorno, umesto da se iscrpljujem i dovedem organizam do granice izdržljivosti.
  8. Odbio/la si da pomogneš nekome, jer imaš rok za završetak svog posla.
  9. Doneo/la si odluku da nešto nije vredno i odustao/la od toga.
  10. Uradio/la sam nešto zdravo za svoj um, bilo da je to nekoliko minuta meditacije ili čak vežba Dnevni pregled uspeha.

Ovo su samo ideje koje su tu da vas inspirišu i daju primer kako da počnete. Da li već sada imate svoja tri uspeha za današnji dan?

Kako biste primetili da ova vežba funkcioniše, praktikujte je nekoliko nedelja. Dajte sebi mogućnost da je nekada preskočite, ali se potrudite da budete redovni. Cilj je da detektujemo male ciljeve jer se i veliki ciljevi sastoje od niza malih. Čak i kada napravimo neku grešku u toku dana, ova vežba je tu da nam da hrabrost da iz te greške izvučemo maksimum, odnosno znanje iz ličnog iskustva koje je neprocenjivo.

kako poboljsati samopouzdanje

Posle nekoliko nedelja praktikovanja ove vežbe, naučićete da detektujete uspehe odmah nakon što ih postignete. Tako orijentisan i izvežban um, je um koji je samopouzdan i koji ima pozitivna osećanja prema samom sebi.

Uživajte u procesu.