Kako Na Najbolji Način Oživjeti Prostor?

Možda je najdramatičniji način ofarbati neki zid ili čitavu sobu u neku drugu boju. No, svi koji smo to jednom držali valjak u ruci znamo kolika je to gnjavaža i koliko živaca košta. Ima jednostavniji i čišći način kako učmalom prostoru udahnuti svježinu i napraviti spektakl od sobe.

Uz boje, svijetlo je jedan od najboljih instrumenata za mijenjanje izgleda i ugođaja nekog prostora. Pritom je potrebno pripaziti na izvore i boju svijetla te namjenu prostora.

Iznad jedaćeg stola bit će funkcionalno postaviti neku lampu koja će jasno, a opet nenametljivo, osvjetljavati stol i ono što je na njemu. Pritom se možete igrati bojama žarulje, ali imajte na umu da obojano svijetlo mijenja izgled hrane koju poslužujete.

Ono što može biti zanimljivije od samog sadržaja koji se nalazi na stolu, je forma svjetiljke koju odaberete.

Na ovom mjestu savjetujemo da ta svjetiljka bude spektakularna, da se o njoj ne priča samo za večerom, već da postane glavni „trač“ koji će gosti odnijeti sa sobom.

Ulogu takve svjetiljke s razvojem današnje tehnologije mogu igrati mnoge ljepotice, ali ima jedan majstor čija je mašta danas u svijetu dizajna bez premca. Tord Boontje.

Još od kada je s dvije godine na zidu sestrine sobe nacrtao ružičastu kravu, dalo se naslutiti kojim će putem krenuti. S 18 je prodavao naočale od perforiranog aluminija na ulicama Pariza, a nekoliko godina dizajnirao je naočale i ostali accessorie za Alexander McQueena. Za njega otimaju velike svjetske kuće poput Morosa, Habitata, Artecnice, Bardellia. Njegovi se radovi nalaze u Museum of Modern Art (MoMA) u New Yorku i u Victoria i Albert Museumu u Londonu i od toga bolje preporuke nema. Ne manje bitno, ono na što Boontje daje naglasak je jeftina proizvodnja kako vrhunski dizajn nebi bio samo privilegija većine.

Ukoliko se odlučite za neku od Boontjeovih lampi, osim što ste si priskrbili trajnu vrijednost i komadić vrhunskog dizajna, budite sigurni da će takva lampa potpuno preobraziti prostor u kojem boravite i da ćete joj se stalno iznova diviti i pronalaziti na njoj neke nove oblike i tumačenja.

Nećete pogriješiti, bez obzira odaberete li „Icarus“, suptilnu lampu koja evocira grčke mitove, „Midsummer“ kao fascinantan i uvijek svježi buket cvijeća u nekoliko boja, „Garland“ za koju ne znate jeli lampa ili skulptura i jednostavno ju morate voljeti ili „Shadow“ koja priča bajke bacajući sjene na zidove soba.

Za detalje provjerite DizajnHolik.hrWeb dućan specijaliziran za prodaju proizvoda svjetski poznatih dizajnera. Sve za kuću, od dizajnerskog namještaja i rasvjete do kuhinjskih sitnica, s naglaskom na dobrom i funkcionalnom dizajnu.

Posjetite nas

DIZAJNHOLIK

Ilica 11

10000, Zagreb

Tel: +385 1 4100 094