Kako odabrati dobar knjigovodstveni servis

Knjigovodstvu se obično ne posvećuje prevelika pažnja, već se uglavnom traži najjeftinije knjigovodstvo s ciljem da se novac ne troši  bespotrebno na stvari na koje ne treba. Dosta često poduzetnici  (ili budući poduzetnici) čak razmišljaju da si sami vode knjige i tako dodatno uštede iako nemaju ni osnovna znanja o tome, no koliko to uopće može biti teško?

Pogledajmo malo pobliže poslove koje obavlja jedan knjigovodstveni servis; vođenje poslovnih knjiga (dnevnik, glavna knjiga, glavna knjiga blagajne, knjiga ulaznih računa, knjiga izlaznih računa), vođenje raznih evidencija (nematerijalna i materijalna imovina, zaliha maloprodaje, veleprodaje, analitika plaća, porezne kartice i ostale porezne evidencije) i ostale knjigovodstvene i računovodstvene stvari kojih ima popriličan broj. A tu su i redovni kontakti sa poreznom upravom, trgovačkim sudom, ministarstvom financija i raznim inspekcijama kojih, kao što znate i sami, ima popriličan broj.

Uglavnom, bilo bi vrlo mudro sav ovaj posao prepustiti dobrom knjigovodstvenom servisu, a vi se koncentrirajte na vlastiti biznis. Još jedna dobra stvar kod knjigovodstvenih servisa je što dobar dio njih u cijeni nudi i usluge poslovnog savjetovanja, što je vrlo korisna stvar za poduzetnike početnike kao i iskusnije poduzetnike. Pa kako onda izabrati dobro knjigovodstvo i računovodstvo?

Za početak, ne brzajte s odlukom i svakako si odvojite dovoljno vremena za odabir. Cijena će vam vjerojatno biti jedan od važnijih faktora, ali ne dopustite da bude odlučujući faktor. Za početak potražite kontakte knjigovodstvenih servisa, najbolje za početak email adrese. Sjednite i dobro razmislite te zapišite sve što vas zanima (dakle cijena, nude li probni rok od recimo mjesec dana gratis, jesu li usluge poslovnog savjetovanja u cijeni, jel je navedena cijena konačna ili postoje stvari koje se posebno doplaćuju itd.). Pošaljite mail na adrese više servisa i čekajte odgovor. Ovdje ćete vjerojatno već u startu nekoliko njih diskvalificirati jer neki vam neće ni odgovoriti (što je krajnje neozbiljno i neprofesionalno), neki će odgovoriti šturo i možda vama nerazumljivo itd.

Kada filtrirate nekoliko potencijalno dobrih servisa na temalju emaila, tada ih nazovite telefonom i dogovorite sastanak. Spremite se za sastanak i pripremite pitanja koja vas zanimaju.  Tokom razgovora, vama mora biti razumljivo i potpuno jasno sve što vam kažu.P ogotovo vam mora biti jasna krajnja cijena koju ćete plaćati.
Nakon što obavite razgovore sa svim knjigovodstvenim servisima, pogledajte pluseve i minuse za svakog od njih i odlučite se. Još jednom, gledajte cijelu paletu usluga koje vam nude, ne samo i isključivo cijenu. Kada smo kod cijene, kao što ona najniža može pobuditi sumnju u profesionalnost knjigovođe, isto tako visoka cijena nije sama po sebi garancija odlične usluge.