Kako Odabrati Kvalitetne Igračke

Sigurno Vam se nebrojeno puta desilo da se pri kupovini igračaka potpuno izgubite naročito kad je šarenilo oblika i boja toliko prisutno da prosto ne možete da se odlučite šta da kupite. U nizu pitanja koja Vam se mogu nametnuti u toj situaciji treba se rukovoditi sledećem: igračka treba prvenstveno da se dopadne detetu, zatim treba da razmislite koliko mu je ona zaista potrebna, koje su njene dimenzije, da li je rukovanje njome komplikovano ili ne itd. U tom trenutku mnogi zadovoljni kupci izlaze sa kesama igračaka u ruci a Vi se i dalje premišljate. I taman kada ste pomislili da ste napravili pravi izbor na pamet Vam padne gomila igračaka u uglu sobe koje Vaše dete nije ni pogledalo i Vi i dalje ne možete da napravite konačnu odluku.

 

Šta zapravo predstavljaju igračke?

Igračku kao ovu o mashi i medvedu nikako ne možemo smatrati običnim predmetom jer je reč o osnovnom elementu dečijih igara i kao jednom od najvažnijih pokretača, pri tom bez igračaka dečije igrarije ne bi imale smisla, ne bi pružile ideju niti sadržaj igranja. Oživljavanjem igračke od strane deteta ono ujedno razvija svoju maštu. Uz pomoć igračke dolazi do oblikovanja iskustva dece i usmeravanja na njihovo ponašanje. Zbog toga i jeste veoma važno kakvu ćete im igračku kupiti.

Na koji način do odabira kvalitetne igračke:

Pedagoška literatura u ovoj oblasti akcenat stavlja na pedagoške, estetske i higijensko – zdravstvene zahteve koje moraju ispuniti dečije igračke. Pedagoški zahtevi govore o primerenom uzrastu deteta kojem se bira igračka. Razvojne mogućnosti kao i dečija psihofizička snaga, mogućnost preobražavanja samo su neke od uslova koje treba da ispune dečije igračke kako bi deci pružile sve ono što je neophodno. Kvalitetna igračka će zasigurno u deci probuditi radoznalost i maštarenje, raspoloženje će im biti na maksimalnom nivou, biće aktivni i radosni u toku igre a zar to nije ono najvažnije za svako dete? S dobrom igračkom deca pre svega moraju biti bezbedna u svakom smislu te reči, odnosno ne sme imati nikakva štetna dejstva po zdravlje dece. Podrazumeva se i da je jako bitno da način izrade obuhvata najkvalitetnije materijale, da nemaju oštre ivice i metalne delove kojim se deca mogu povrediti. Pri kupovini igračaka savetuje se provera atesta koji ukazuje na neškodjivost materijala korišćenih u izradi. Igračku ponekad treba birati i po boji ili skladnim oblicima u zavisnosti od deteta, naročito jer svaka igračka može imati velikog udela u vaspitanju i stvaranju estetskog smisla kod dece.

Na koji način najlakše odabrati odgovarajuću igračku:

U ovom slučaju ne smete birati igračke po sopstvenom ukusu  jer pre svega moraju biti u suštinskoj vezi između detetovog rasta i njegovih potreba. Uzrast je nešto što smo već pominjali i on je na prvom mestu. Zatim treba oslušnuti dečije razmišljanje i eventualne omiljene junake iz crtanih filmova ili albuma. Među uobičajenim i najprisutnijim igračkama svakako spadaju razni oblici i boje lopti, najraznovrsnije lutke i ostalo.

U svakom periodu razvitka dece postoje i raznovrsni oblici igre kao i sama želja za novim igračkama i saznanjima. Važno je pratiti ih i pružiti im ono što je neophodno. Jedna od tih popularnih igracaka je slime ili ljigavci! Česta greška roditelja su pretrpane sobe dečijih igračaka u kojima deca slabo zalaze ili se retko zadržavaju a reč je ipak o uloženim velikim finansijskim sredstvima kako bi deci obezbedili svaku vrstu zadovoljstva. Savet je da ne treba preterivati jer decu treba naučiti da u neku ruku budu skromna i maksimalno iskoriste svaki predmet koji im se kupi.