Kako ofarbati metalne površine?

Metal se ne farba samo zbog estetike. Pravi cilj farbanja metala je pružanje dugotrajne i adekvatne zaštite metalu. Pre svega, metal se farba da bi se zaštitio od korozije, jer sve metalne površine u dodiru sa vodom ili vazduhom oksidiraju, tj. rđaju. Svejedno da li se metal nalazi u zaštićenom prostoru ili je izložen negativnim atmosferskim uslovima, obavezno je zaštititi ga od oksidacije.

Veoma je važno da se pre farbanja metal pripremi na odgovarajući način. Ne treba farbati preko stare boje jer postoji opasnost da se farba oljušti kao i da se nastavi rđanje koje je možda počelo ispod stare farbe. Dakle, priprema počinje odstranjivanjem stare farbe sa metala. Farba se može skidati na razne načine, ali kada su u pitanju metalne površine najlakše je pomoću fena za skidanje boje.

Korišćenje fena za boju nije komplikovano i značajno ubrzava stvar. Fen treba približiti boji na 2 do 3 santimetra, sačekati par sekundi da se odlepi stara boja usled toplote i to sastrugati špahtlom.

Ako ste pomislili da sada na red dolazi farbanje, niste u pravu. Sada sa metala treba ukloniti zaostalu boju koja nije skinuta fenom i koroziju. Za ovo se koristi šmirgla ili žičana četkica. U ovom delu najvažnije je da se dobro sastružu mesta koja su počela da rđaju. Ukoliko se ne ukloni rđa sa svih mesta, veoma je verovatno da će se boja na tim mestima loše primiti. Prvo će nabubriti a onda i ispucati, što će dovesti do dalje korozije jer ta mesta više neće biti dobro zaštićena od negativnih uticaja vode i vazuha. Nakon toga bitno je očistiti metal od prljavštine, masnoće, prašine i sličnih stvari. Za ovo se koristi nitro razređivač. Međutim ponekad je dovoljno samo vlažnom krpom očistiti prašinu nastalu šmirglanjem.

žičana-četka

Ukoliko je metal toliko korodirao da ne možete da sastružete svu rđu, nema potrebe za paniku. Postoji rešenje za to, i ono se zove antikorozivno sredstvo. Pomoću procesa fosfatizacije ovo sredstvo neutrališu koroziju, a pored toga stvara i zaštitni sloj na metalu. Korodiranje metala se zaustavlja tako što se u potpunosti sprečava prodor vazduha i vode do metala. Nakon nanošenja antikorozivnog sredstva potrebno je sačekati da se površina u potpunosti osuši, a zarđala mesta da pobele. Na ovaj sloj se ne nanosi prajmer nego direktno farba, o čemu ćemo više reći u nastavku teksta.

korozija-koju-je-potrebno-ukloniti-pre-farbanja

Sada, kada smo izvršili dobru pripremu dolazi vreme za farbanje. Za farbanje vam nije dovoljna samo lak boja. Potreban je i prajmer (podloga) za metal koji ustvari služi kao prvi sloj farbe. Prajmer je podloga na koju se nanosi glavna lak boja. Međutim uloga prajmera nije samo da drži boju, već ona služi i da štiti od korozije jer u sebi sadrži komponente koje u dodiru sa metalom imaju antikorozivnu reakciju. Ove podloge dolaze u više boja, a naša preporuka je da koristite boju koja je vidno drugačija od završne boje. Na ovaj način ćete moći da kontrolišete pokrivenost metala zaštitnom i završnom bojom.

Glavna boja se nanosi četkicom ili valjkom i to u tankom sloju. Mi vam preporučujemo da koristite valjak, zato što kod njega nema slivanja što omogućava brži rad a i nanošenje same boje je ujednačenije. U svakoj farbari možete naći valjak koji se koristi za nanošenje lak boje.

alat-za-farbanje

U poslednje vreme pojavljuju se osnovne boje za metal koje obavijaju površinu kao guma i na taj način u potpunosti sprečavaju prodor vode i vazduha i bez ikakve hemijske reakcije sprečavaju koroziju. Prednost ovih farbi je što brzo rešavaju problem oksidacije, jer nema prodora vode i vazduha pa čak nije potrebno ni šmirglanje. Problem je što ova farba nije otporna na mehanička oštećenja, tako da će voda i vazduh prodreti na oštećenim mestima (ukoliko do toga dođe) i korozija će se nastaviti. Takođe negativna strana je i to što je ova farba skuplja od klasične.

pre-farbanja-metalaposle-farbanja-metala

Kada se osuši osnovna boja vreme je da se nanese i završna boja. Ova boja se nanosi na isti način kao i osnovna boja. Bitno je da obratite pažnju da su vaša osnovna boja i završna boja kompatabilne, tj. da će se završna boja lepo vezati za osnovnu (za ovo se možete posavetovati sa prodavcem prilikom kupovine). Kada nanesete završnu lak boju, sačekajte da se osuši i posao je gotov. Nije na odmet reći da postoje dve vrste farbi, na nitro bazi i na uljanoj bazi. Prednost a i mana boja na nitro bazi je što se brzo suše. Zbog toga ove boje ne treba koristiti po velikim vrućinama, na suncu i sl. Pored toga nitro boje imaju neprijatan i jak miris pa se ne proporučuje da ih koristite u loše provetrenom prostoru. Za razređivanje boja na nitro bazi se iskljušivo korisit nitro razređivač, a za boje na uljanoj bazi logično uljanji razređivač.